SiolNET. Novice Slovenija
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek tudi uradno v boj za prvega moža SMC

2,10

termometer

Zdravko Počivalšek, Miro Cerar
Foto: STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes oddal soglasje h kandidaturi za predsednika SMC, so potrdili v stranki. Za zdaj je to edina kandidatura za predsednika stranke, možno pa jih je oddati še do 31. avgusta.

Kongres, na katerem se bo z vrha SMC poslovil dosedanji oz. prvi predsednik SMC Miro Cerar, bo 5. oktobra.

Cerar je umik z vrha stranke napovedal junija, po slabem rezultatu SMC na majskih evropskih volitvah. Odtlej so bile tudi glasne špekulacije, da ga bo najverjetneje nasledil Počivalšek, ki je minister iz kvote SMC in član strankinega izvršnega odbora.

Kot je v pisni izjavi za STA navedel Počivalšek, se je ta izziv odločil sprejeti ob izraženi podpori izvršnega odbora SMC, poslancev, lokalnih odborov in predvsem Cerarja. "Podpora predsednika mi v tem smislu največ pomeni, saj me je ravno on osebno tudi povabil k delu v svoji vladi in k delu v stranki, zato se brez njegove podpore za kandidaturo ne bi odločil," je navedel.

Janez Janša, Zdravko Počivalšek Novice Bo pragmatični Zdravko Počivalšek postal težava za Marjana Šarca? #video

SMC si lasti zasluge, da je v Sloveniji danes življenje boljše

Prepričan je, da ima SMC pomembne zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014. Želi si nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke, kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor ter tako dodatno utrditi položaj stranke, "ki ima danes z desetimi poslanci pomemben glas v državnem zboru in s štirimi ministri pomembno pozicijo v vladi".

Ob tem zagotavlja, da princip njegovega dela ostaja enak. "Absolutno sem zagovornik socialne države, a na način, da ljudem predvsem damo (priložnosti za) delo. To je navsezadnje osnova za njihovo avtonomno držo in samozavest. Ljudi moramo naučiti loviti ribe, namesto, da jim ribe dajemo - seveda tistim, ki so lovljenja sposobni, da se ne bi narobe razumeli," je poudaril.

Ostaja zagovornik liberalnega pristopa

Dodal je, da ostaja tudi zagovornik liberalnega pristopa, po katerem naj vsak pove svoje mnenje, "ko pa se dogovorimo za rešitev, se tega držimo". "Pogosto ste me tako slišali govoriti, da menim, da je v fazi dogovarjanja na mestu demokracija, v fazi izvedbe pa diktatura," je spomnil minister.

Steber, na katerem pa želi programsko graditi svoje delo tako na ministrstvu kot tudi v stranki, če bo prejel potrebno podporo članov, pa je po njegovih navedbah trajnostni gospodarski razvoj. "Absolutno moramo skrbeti za gospodarski razvoj, vendar ob upoštevanju jasnih omejitev, ki nam jih daje tako družbeno kot naravno okolje. Rad uporabljam prispodobe o izvozu kot o motorju gospodarstva, a vendarle ima gospodarstvo tudi svoja pljuča - in to je narava," je še navedel Počivalšek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin