Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 4. 2021,
17.22

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

104

Natisni članek

Dan upora proti okupatorju Zdravko Počivalšek

Torek, 27. 4. 2021, 17.22

2 leti, 11 mesecev

"Mit o 27. aprilu je bil za oblast v prejšnji državi eden najpomembnejših"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,77

104

"Oblast poskuša legitimizirati svoj obstoj z izgradnjo nekih mitov in mit o 27. aprilu je bil za oblast v prejšnji državi eden najpomembnejših," je ob današnjem dnevu boja proti okupatorju v oddaji Planet18 na Planet TV povedal politični analitik Marko Balažic. Pogovor z Balažicem si lahko v celoti ogledate v zgornjem videoposnetku.

Kot je dejal, zato v samostojni Sloveniji, ki ima drugačne temelje, kot jih je imela nekdanja Jugoslavija, prihaja do nasprotovanj, iz katerih nikakor ne znamo narediti koraka naprej.

"Čas druge svetovne vojne je bil za Slovence izredno travmatičen in je povzročil na eni in drugi strani izjemno veliko ran, s katerimi pa se nikoli nismo ukvarjali v smislu, da bi jih poskušali zapirati, ampak še zmeraj raje podpihujemo delitve," je opozoril.

Počivalšek: Slovensko odporništvo nas je ohranjalo skozi zgodovino

Na Mali Gori pri Ribnici je sicer popoldne potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik, gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da danes izražamo spoštovanje slovenskemu odporništvu, ki nas je ohranjalo skozi zgodovino. Ozrl se je tudi v sedanji trenutek in ocenil, da je čas za široko razvojno fronto. Državne slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša.

"V čast mi je, da sem danes tu, kjer so se začeli zametki naše avtonomnosti, zametki slovenske pokončne drže. Kjer so Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik pokazali, kaj pomeni veličina človeka," je poudaril Počivalšek.

Kot je dejal, je bilo slovensko odporništvo v resnici vedno pomemben steber naše identitete. "Ko so bilo ogroženi naš jezik, naša kultura, naš način življenja, smo znali vstati in se postaviti v bran tega našega največjega bogastva. Znali smo obraniti naše ozemlje, naše premoženje. Pogosto smo v zgodovini pokazali, da znamo kot narod prepoznati klic svojega časa, in da se znamo na ta klic tudi ustrezno odzvati," je dodal.

Osvobodilna fronta, OF
Novice Od Društva prijateljev Sovjetske zveze do Osvobodilne fronte

To so po njegovih besedah dokazali Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik v prvem spopadu krvavega obdobja, ki je sledilo. "To je njihova generacija v celoti dokazala v tistih letih, ko je potekala borba za svobodo našega naroda in borba za samo idejo svobode nasploh. Petdeset let zatem so to znova dokazale druge generacije, ko so leta 1990 ponovno vstale in se z Manevrsko strukturo narodne zaščite odzvale na klic njihovega časa," je dejal minister, sicer tudi podpredsednik vlade in predsednik SMC.

Da bomo zagotovili okrevanje gospodarstva in družbe kot celote, moramo zgraditi široko razvojno fronto, je menil Počivalšek. Sedaj je tako po njegovih besedah čas, "da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije in se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom, ki so se v ključnih trenutkih odzvali na klic svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod". | Foto: STA , Da bomo zagotovili okrevanje gospodarstva in družbe kot celote, moramo zgraditi široko razvojno fronto, je menil Počivalšek. Sedaj je tako po njegovih besedah čas, "da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije in se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom, ki so se v ključnih trenutkih odzvali na klic svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod". Foto: STA ,

"Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno"

Ocenil je, da je spoštovanje na tej točki nujno, vendar ne tudi zadostno, in da moramo ta neprekinjen tok prizadevanj za slovenstvo, ki se je zaokrožil pred 30 leti, nadaljevati.

"Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno. In ob takih dnevih je to pomembno povedati. Ker za to takšni dnevi tudi so. Pri nas pa prevladuje praksa, ki ni ravno zdrava za nacijo. Praksa, da se spomin na ta sveti čas naše zgodovine iz dneva v dan zlorablja za politikanstvo in zdraharstvo. To za nikogar, ki to počne, ne more biti poklon tem, v imenu katerih to počne," je menil Počivalšek.

Prepričan je, da če želimo ponoviti poteze naših staršev, odgovoriti na klic svojega časa, potem je zdaj res zadnji trenutek, da se vsi skupaj povežemo v psihološkem, družbenem in gospodarskem okrevanju. Pri tem je pozval, da več pozornosti namenimo tistemu, kar nam je skupnega in na čemer lahko gradimo razvoj in standard ljudi, ne pa tistemu, kar nas razdvaja in danes ni več bistveno.

Na Mali Gori pri Ribnici je 13. maja 1941 prišlo do spopada pripadnikov antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR z italijansko patruljo, kar velja za prvi oborožen spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni.
Ne spreglejte