Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
19.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nesreča nesreča vlada

Četrtek, 13. 6. 2013, 19.45

8 let

Po zadnji spremembi prometne zakonodaje več nesreč s smrtnim izidom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zadnji spremembi zakonodaje s področja pravil cestnega prometa se je število prometnih nesreč s smrtnim izidom povečalo za 12 odstotkov, zmanjšalo pa število nesreč s hudimi poškodbami.

Tako kaže analiza varnosti cestnega prometa v zadnjih petih let, s poudarkom na primerjavi obdobja pred in po spremembi prometne zakonodaje v letu 2011 in 2012. Analizo je na pobudo ministrstva za infrastrukturo in prostor (MZIP) izdelala Javna agencija RS za varnost prometa.

Prometna varnost se na letni ravni izboljšuje Statistična primerjava podatkov v analizi je pokazala, da se prometna varnost na letni ravni sicer izboljšuje, zmanjšalo se je predvsem število prometnih nesreč s smrtnim izidom in telesnimi poškodbami. Se je pa število nesreč s smrtnim izidom povečalo v obdobju od septembra 2012, ko je bila uveljavljena zadnja sprememba prometne zakonodaje, do konca aprila letos, in sicer za 12 odstotkov glede na primerljivo osemmesečno obdobje pred tem.

Najbolj se je povečalo število nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola (za 33 odstotkov), manj pa zaradi prehitre vožnje (za tri odstotke). Se je pa v navedenem obdobju za 24 odstotkov zmanjšalo število nesreč s hudimi poškodbami.

Vlada na podlagi analize načrtuje spremembe zakonodaje Na podlagi analize ter pregleda in ocene zakonodaje na področju varnosti cestnega prometa je MZIP že pripravilo predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa ter jo posredovalo v obravnavo vladi, ki ga je potrdila na seji 30. maja.

Prav tako bo MZIP pripravilo predlog novele zakona o voznikih ter ministrstvu za pravosodje predlagalo spremembe zakona o prekrških v delu, ki ureja postopke v zvezi z odločanjem o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Agencija za varnost prometa pa bo pripravila in izvedla ukrepe za izboljšanje varnosti cestnega prometa, je še zapisano v gradivu po seji vlade.

Ne spreglejte