Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
15.42

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

civilna zaščita Slovenska vojska ARSO vreme neurje

Sreda, 26. 7. 2023, 15.42

9 mesecev, 1 teden

Po uničujočem neurju: gasilci in vojaki hitijo z odpravljanjem posledic #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

V Čepovanu in sosednjem Lokovcu ekipe hitijo z odpravljanjem posledic zadnjega neurja. Največ dela imajo gasilci, pripadniki civilne zaščite in Slovenske vojske na ožjem območju Čepovana, kjer je bilo razdejanje najhujše, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Vse aktivnosti je nekaj po 12. uri začasno zaustavila nova nevihta, so še zapisali. 

V Čepovanu nadaljujejo prekrivanje streh in odpravljanje posledic zadnjega neurja. Na terenu so gasilci in pripadniki CZ ter 30 pripadnikov Slovenske vojske. 

Na terenu so tudi ekipe zavarovalnic.

Fotogalerija
1 / 16

Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko

Prebivalci Čepovana in Lokovca so še vedno brez električne energije, čeprav se predstavniki Elektra Primorske trudijo odpraviti vse prekinitve in nadomeščajo vse polomljene drogove, so še sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. 

Razmere po neurjih se umirjajo

Na območju Velenja, Vojnika, Šentjurja in Koroške se razmere po zadnjih neurjih umirjajo. V Velenju je sicer reka Paka grozila, da bo začela poplavljati, a se to vendarle ni zgodilo. Enako je bilo tudi s potokom Pešnica v Šentjurju. V Vojniku pa sta bregove prestopili reki Hudinja in Dobrnica, predvsem tam, kjer ni urejena protipoplavna zaščita.

Kot so za STA povedali na velenjski občini, je v zadnjem obdobju padla velika količina padavin, kar je povzročilo številne nevšečnosti. Sprožili so se zemeljski plazovi, poplavilo je številne objekte, poškodovana so cestišča in bankine, veter je podiral drevesa.

Vse intervencijske ekipe so že nekaj dni na terenu in pomagajo pri sanaciji škode. "Ocene škode v tej fazi še nimamo, se pa razmere umirjajo", so dejali na velenjski občini.

Neurja povzročila precej škode severnoprimorskim podjetjem

Ponedeljkovo večerno neurje s točo je močno poškodovalo nekatere poslovne prostore podjetij na širšem Goriškem. Najhuje je močan veter poškodoval proizvodni obrat podjetja Gonzaga v Čepovanu, zaradi toče pa so preluknjane strehe podjetij na na območju občin Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

Tehnični direktor podjetja Gonzaga, proizvajalca pisarniškega pohištva, Tomaž Murovec je za STA povedal, da bo škoda po neurju znašala okrog pol milijona evrov.

"Škoda je enormna. Celoten obrat ima odkrito ali poškodovano streho, govorimo o površini preko 3000 kvadratnih metrov, ki jo bo treba v celoti zamenjati," je povedal Murovec. Poleg tega bo treba zamenjati poškodovana stekla, zaradi poškodovane strehe je v prostore podjetja vdrla voda.

"Veliko repromateriala je namočenega, polizdelki in končni izdelki, ki so čakali na odpremo, prav tako. Dejanskega stanja še niti ne vemo, ker sedaj odpravljamo prve posledice in čistimo proizvodnjo. S pomočjo civilne zaščite in gasilcev se prekriva streha s ponjavami. Ko bo to narejeno, bomo začeli s pregledovanjem materialov in izdelkov in videli, kaj je še uporabno," je še povedal.

V Občini Miren-Kostanjevica so zaradi s točo preluknjanih streh prizadeta predvsem podjetja v Obrtni coni Orehovlje. Kot je za STA pojasnil župan občine Mauricij Humar, je prizadetih okrog deset podjetij, ki je trenutno ustavljena proizvodnja zaradi odpravljanja posledic neurja. Pripadniki civilne zaščite so podjetnikom pomagali tako, da so že v torek s purpenom zatesnili in pokrili preluknjane strehe.

Tudi v Občini Renče-Vogrsko je škoda zaradi poškodovanih streh in razbitih oken velika. Proizvodnja je tako zaustavljena v podjetjih Goriške opekarne, Okroglica in Šampionka. Na podjetju Spintek so bili poškodovani fotovoltaični paneli, škoda je nastala tudi na strehi podjetja Polident, vendar je tam že sanirana.

"Na področju kmetijstva pa je prišlo do velike škode na rastlinjakih Čebronovih v Bukovici, poškodovani pa so tudi vsi drugi rastlinjaki med Volčjo Drago in Vogrskim," je za STA povedal župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Neurje
Novice Novogoriški župan o grozljivih razmerah: Srhljivo opustošenje je tukaj

 

 

 

Ne spreglejte