SiolNET. Novice Slovenija
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po številnih zapletih delnice Mercatorja z Agrokorja prenesene na Fortenovo #video

0,55

termometer

Delnice Mercatorja, ki so bile v lasti finančno nasedlega koncerna Agrokor, so bile vendarle prenesene na skupino Fortenova, ki je nastala na pogorišču Agrokorja. 

Mercator je tako danes od Fortenove in Agrokorja prejel obvestilo, da sta hrvaški podjetji v četrtek sklenili sporazum o prenosu 4.237.376 delnic Mercatorja, ki predstavljajo 69,57 odstotka osnovnega kapitala trgovca, z Agrokorja na Fortenovo. To so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Do prenosa je prišlo danes, s tem pa se je delež glasovalnih pravic Fortenove v Mercatorju povečal z 18,53 odstotka na 88,10 odstotka. Ob tem je Mercator še lastnik 42.192 lastnih delnic.

Podrobnosti bodo popoldne na spletni novinarski konferenci predstavili glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško, izvršni direktor za maloprodajo Fortenove Siegfried Ganshorn in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić.

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja. S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja. Foto: STA

Zaključek več let trajajoče sage Mercatorja

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja po insolventnosti Agrokorja, ki je nato pristal v postopku izredne uprave, po doseženi poravnavi z upniki pa je na njegovem pogorišču nastala skupina Fortenova.

Edino vredno Agrokorjevo premoženje so bile delnice Mercatorja. Za njihov prenos na Fortenovo je bilo treba premagati kar nekaj ovir. Poleg pridobitve soglasja Evropske komisije je bilo med glavnimi vprašanje Mercatorjevih obveznosti do bank upnic, v zgodbo pa se je z zasegom delnic vpletla tudi agencija za varstvo konkurence.

Potem ko je vrhovno sodišče julija lani presodilo, da je treba delnice Agrokorju takoj vrniti, so stekli preostali postopki za prenos. Zadnji korak je bil narejen pred tedni, ko je skupščina Fortenove odobrila soglasje za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku do največ 390 milijonov evrov, ki jih je Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga. S tem ko je Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos na Fortenovo ni bilo več potrebno.

Mercator Posel danes Dogovor Fortenove in Mercatorja za refinanciranje Mercatorjevega dolga

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin