Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
11.06

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

Natisni članek

Tomislav Čizmić Fabris Peruško Agrokor Mercator

Petek, 23. 4. 2021, 11.06

2 leti, 12 mesecev

Po številnih zapletih delnice Mercatorja z Agrokorja prenesene na Fortenovo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

Delnice Mercatorja, ki so bile v lasti finančno nasedlega koncerna Agrokor, so bile vendarle prenesene na skupino Fortenova, ki je nastala na pogorišču Agrokorja. 

Mercator je tako danes od Fortenove in Agrokorja prejel obvestilo, da sta hrvaški podjetji v četrtek sklenili sporazum o prenosu 4.237.376 delnic Mercatorja, ki predstavljajo 69,57 odstotka osnovnega kapitala trgovca, z Agrokorja na Fortenovo. To so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Do prenosa je prišlo danes, s tem pa se je delež glasovalnih pravic Fortenove v Mercatorju povečal z 18,53 odstotka na 88,10 odstotka. Ob tem je Mercator še lastnik 42.192 lastnih delnic.

Podrobnosti bodo popoldne na spletni novinarski konferenci predstavili glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško, izvršni direktor za maloprodajo Fortenove Siegfried Ganshorn in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić.

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja. | Foto: STA , S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja. Foto: STA ,

Zaključek več let trajajoče sage Mercatorja

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se končuje večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja po insolventnosti Agrokorja, ki je nato pristal v postopku izredne uprave, po doseženi poravnavi z upniki pa je na njegovem pogorišču nastala skupina Fortenova.

Edino vredno Agrokorjevo premoženje so bile delnice Mercatorja. Za njihov prenos na Fortenovo je bilo treba premagati kar nekaj ovir. Poleg pridobitve soglasja Evropske komisije je bilo med glavnimi vprašanje Mercatorjevih obveznosti do bank upnic, v zgodbo pa se je z zasegom delnic vpletla tudi agencija za varstvo konkurence.

Potem ko je vrhovno sodišče julija lani presodilo, da je treba delnice Agrokorju takoj vrniti, so stekli preostali postopki za prenos. Zadnji korak je bil narejen pred tedni, ko je skupščina Fortenove odobrila soglasje za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku do največ 390 milijonov evrov, ki jih je Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga. S tem ko je Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos na Fortenovo ni bilo več potrebno.

Mercator
Novice Dogovor Fortenove in Mercatorja za refinanciranje Mercatorjevega dolga

 

Ne spreglejte