SiolNET. Novice Slovenija
4,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DeSUS bo Zorčiča obvestila, da je stranka v opoziciji

4,80

termometer

Karl Erjavec |  | Foto: STA
Foto: STA

DeSUS bo predsednika DZ Igorja Zorčiča posebej obvestila o tem, da je stranka v opoziciji. Tudi minister Jože Podgoršek te funkcije ne more več opravljati kot član DeSUS, je po seji vodstva povedal predsednik Karl Erjavec. Napovedal je pogovor s poslancema Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom in predlog za zamenjavo generalnega sekretarja DeSUS.

Vodstvo DeSUS se je nekaj dni po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Karla Erjavca za novega predsednika vlade pogovorilo o aktualnih razmerah in o položaju DeSUS. Ker ugotavljajo, da je veliko razprave o tem, kakšen je položaj stranke, bodo Zorčiču poslali posebno obvestilo o tem, da je DeSUS v opoziciji, je v izjavi novinarjem pojasnil Erjavec, navaja STA.

Ugibajo, da Erjavca niso podprli vsi poslanci DeSUS

Konstruktivno nezaupnico je sicer v ponedeljek podprlo 40 poslancev. Erjavec je tako prejel dva glasova manj, kot je bilo podpisanih poslancev pod januarski predlog nezaupnice. Večina strank kljub tajnemu glasovanju ugiba, da Erjavca niso podprli vsi poslanci DeSUS.

Erjavec se bo pogovoril s Simonovičem in Hršakom

Vodstvo je danes sklenilo, da bo Erjavec v prihodnjih dneh opravil pogovor s poslancema Simonovičem in Hršakom. Simonovič je sicer v preteklih dneh menil, da je bil KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi. Priznal je tudi svojo vprašljivo podporo Erjavcu, piše STA.

Jože P. Damijan Novice Damijan za konsolidacijo leve sredine in novo sredinsko stranko

Erjavec je danes povedal, da se je z vodjem poslanske skupine Francem Juršo že pogovoril o tem, ali ostaja član DeSUS in ali podpira sklepe sveta stranke, da je DeSUS v opoziciji. Jurša po Erjavčevih navedbah pravi, da je od vsega začetka spoštoval sklepe stranke. Prav tako se je Erjavec pogovoril s poslancem Jurijem Lepom, ki o tem nima nobenih pomislekov.

Glede poslancev DeSUS je še dejal, da je bilo zanj ključno, da so se trije podpisali pod prvi predlog nezaupnice vladi Janeza Janše. "Trije poslanci so spoštovali sklepe stranke, tudi tega, da podprejo mojo kandidaturo za mandatarja," je prepričan Erjavec, poroča STA.

Napovedal je, da bo na prvi seji izvršnega odbora, ki bo najverjetneje prihodnji teden, za novega generalnega sekretarja stranke predlagal Zlatka Ficka. To funkcijo zdaj opravlja Lidija Štruc.

Na strankarskem terenu nekaj nezadovoljstva

Po Erjavčevih navedbah je na strankarskem terenu nekaj nezadovoljstva, pozivi gredo v vse smeri: "Od tega, da bi bilo treba kakšnega poslanca izključiti, do tega, da bi moral morda kot predsednik stranke razmisliti, ali naj ponudim glasovanje o zaupnici." Ti pozivi so po njegovih navedbah posamični in ne gre za trend, piše STA.

DeSUS ne bo podpisala sodelovanja z Janševo vlado, bodo pa konstruktivni

Zatrdil je še, da DeSUS ne bo podpisala sporazuma o sodelovanju z Janševo vlado. Bodo pa po njegovih besedah konstruktivni in podpirali predloge, če bodo v korist starejših oziroma upokojencev, poroča STA.

Podgoršek ne more biti več minister stranke DeSUS

V Janševi vladi sicer še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jože Podgoršek. A ta po Erjavčevih navedbah ministrske funkcije, če jo želi nadaljevati, ne more več opravljati v svojstvu člana DeSUS. Potrebe po tem, da bi se glede tega s Podgorškom posebej pogovoril, ne vidi. "Če bo odstopil kot minister, je dobrodošel še naprej kot član DeSUS. Če pa bo ostal minister, mu bodo morda zaželeli dobrodošlico v kakšni drugi stranki," je dejal Erjavec. Formalne postopke za izključitev iz DeSUS pa bodo po njegovih besedah izvedli, če bodo menili, da je to potrebno, še piše STA.

Razpravo, ki so jo imeli danes, bodo ponovili na seji izvršnega odbora, pozneje pa bo po Erjavčevih navedbah zasedal tudi svet stranke. Kot je pojasnil, so presodili, da trenutno ne potrebujejo klavzure stranke.

Karl Erjavec Novice Simonovič: KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico, uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi #video Karl Erjavec Novice Konstruktivna nezaupnica z Erjavcem propadla z le 40 glasovi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin