SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Damijan za konsolidacijo leve sredine in novo sredinsko stranko

10

termometer

Jože P. Damijan |  | Foto: STA
Foto: STA

Rezultat glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše je bil glede na kompleksnost politične situacije v državi pričakovan, je za STA ocenil pobudnik koalicije KUL Jože P. Damijan. Zavzel se je za konsolidacijo na levi sredini in za nastanek nove politične sile oz. nove sredinske stranke.

Rezultat glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše je bil glede na kompleksnost politične situacije v državi pričakovan, je za STA ocenil pobudnik koalicije KUL Jože P. Damijan. Zavzel se je za konsolidacijo na levi sredini in za nastanek nove politične sile oz. nove sredinske stranke, piše STA.

Politične razmere so po oceni Damijana zelo kompleksne, "če ne bi bile, bi že zdavnaj imeli novo vlado". Pravzaprav po njegovem mnenju v tem primeru sploh ne bi prišlo do razpada koalicije pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Karl Erjavec Novice Simonovič: KUL ustanovljena samo za konstruktivno nezaupnico, uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi #video

Kot je poudaril Damijan, so se te kompleksnosti pobudniki koalicije KUL zavedali na samem začetku. "Vedeli smo, da če v prvem koraku poenotimo štiri opozicijske stranke, lahko potencialno iz sedanje vladne koalicije potegnemo ven DeSUS in del SMC, vendar le skupaj, oba naenkrat," je pojasnil Damijan, ki se ga je na začetku omenjalo kot možnega kandidata za predsednika vlade.

"Situacija znotraj DeSUS še bolj kompleksna kot znotraj SMC"

Pokazalo pa se je, da je situacija znotraj DeSUS še bolj kompleksna kot znotraj SMC. Vsak od petih poslancev poslanske skupine DeSUS je v specifičnem položaju, le eden med njimi pa v situaciji, ko mu je mar, ali bo stranka preživela naslednje parlamentarne volitve leta 2022 ali ne, je zapisal.

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

"S poštenimi metodami se pač ni dalo zmagati"

Zato so v danem položaju poskusili s kandidatom za mandatarja, prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, ki bi edini po mnenju Damijana lahko v teh razmerah poenotil stranko in potencialno zagotovil štiri glasove poslancev DeSUS. Prepričan je, da bi v tem primeru sledili tudi trije poslanci SMC. "Vendar so prevladale osebne kalkulacije posameznih poslancev, ustrezno podprte z obljubami in darili iz vladne koalicije. In v tej bitki se s poštenimi metodami pač ni dalo zmagati," meni Damijan.

Po njegovi oceni je sicer pozitivno, da jim je uspelo povezati opozicijo, kar bo pomembno v naslednjem letu do volitev. Ta lahko z nekaj glasovi nezadovoljnih poslancev v vladni koaliciji "nekoliko umirja ta vladni stampedo čez pravno državo skozi institucije in prepreči najhujše oblike demontaže države". Dodal pa je, da je za kaj več ta opozicijska koalicija KUL prekratka.

Karl Erjavec Novice Konstruktivna nezaupnica z Erjavcem propadla z le 40 glasovi

Bistvo težave je po njegovih navedbah v tem, da je trenutna leva sredina preveč razklana. "Imamo šest majhnih strank, ki med seboj tekmujejo in kanibalizirajo ta politični prostor," je navedel. S šestimi strankami na levi sredini po njegovi oceni ni mogoče narediti resne politične sile.

Prav tako na podlagi šestih strank ter mnoštva frakcij in drobnih osebnih interesov znotraj njih po njegovem mnenju ni mogoče narediti operativne vlade. Zanjo sta potrebna politična enotnost in močno vodstvo, je poudaril.

Damijan za novo stranko

Zavzel se je za konsolidacijo na levi sredini ter za nastanek nove sredinske stranke, ki "bo v politiko znova prinesla tako intelektualno širino, zmernost in povezovalnost kot tudi vsebino in vizijo razvoja".

Zdajšnja politična garnitura z nekaj drobnimi izjemami v "svojem dnevnem kruhoborstvu in omejenem intelektualnem dometu te vizije in vsebine ni sposobna", zato jo mora po njegovem mnenju zagotoviti intelektualna elita, še piše STA.

Fajonova: Za vlado 41 glasov ni začetek, temveč konec; Janša ga čuti

Predsednica SD Tanja Fajon je v sporočilu za javnost navedla, da ni razočarana nad rezultatom glasovanja o konstruktivni nezaupnici, saj da je pokazal politično realnost. Ocenjuje, da dejstvo, da poslanci SDS niso prevzeli glasovnic, kaže, da jih je strah in da za vlado 41 glasov ni začetek, temveč konec. "Janša ga čuti," meni Fajonova, piše STA.

Fajonova je zapisala, da so Socialni demokrati držali obljubo in prispevali vse svoje glasove za konstruktivno nezaupnico, pa tudi, da v opoziciji vedno boljše sodelujejo. "Naša enotnost je naša zmaga. 40 glasov zato ni konec, ampak nov začetek," je navedla.

Ravnanja Janše in SDS pa po njenih besedah kažejo na strah. "Kajti vse poteze, vsi zapisi, napadi, tudi osebne žalitve, ki smo in sem jih deležna od premierja in njegovih zvestih vojakov, so zgolj izraz strahu. Pravzaprav so pomilovanja vredni. Ne znajo, ne zmorejo drugače. Junaki se kažejo v dejanjih, Janša pa se je s svojimi poslanci zgolj sramotno potuhnil," je navedla.

Dodala je še, da je razočarana nad drugimi poslanci, ki niso prevzeli glasovnic, in nad tem, "da za besedami o domoljubju ne stoji iskrena skrb za prihodnost Slovenije, ampak goli oportunizem, preračunljivost, pohlep in razdiralnost, ki so najudobnejše orodje retrogradne desnice in njenih prikritih podrepnikov, da se skozi strah in totalitarnost oklepajo oblasti, pa naj ljudi in državo stane kar in kolikor hoče", še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin