Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2024,
18.25

Osveženo pred

2 uri, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
pomoč Preddvor ujma poplave

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 18.25

2 uri, 29 minut

Po oceni župana v Kokri škode za vsaj 2,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Kokra | "Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo z vodooskrbo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo," je povedal preddvorski župan Rok Roblek. | Foto STA

"Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo z vodooskrbo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo," je povedal preddvorski župan Rok Roblek.

Foto: STA

V vasi Kokra se tudi četrti dan po ujmi nadaljujejo intervencijska dela. Doslej so iz zaselka Podlebelca že odpeljali več kot deset tisoč kubičnih metrov kamenja, ogromne količine pa jih še čakajo. Preddvorski župan Rok Roblek je danes ocenil, da bodo nujna dela stala več kot milijon evrov, sanacija pa več kot 2,5 milijona evrov.

Kot je povedal Roblek, danes čistijo zgornjo polovico zaselka Podlebelca, kjer je po močnem deževju v petek pozno zvečer po strugi hudournika naneslo veliko kamenja in drugega materiala. "Trenutno smo ob koncu objektov gorvodno, kjer je ostala največja količina materiala, saj so tam dva objekta in most ustvarili zajezitve," je pojasnil.

Danes je bilo na delu nekoliko manj prostovoljcev kot prejšnje dni, in sicer okoli 50 dopoldne, popoldne pa okoli 80. Čistijo namreč zoženi del, zato ni prostora za toliko prostovoljcev, v sredo pa se bo njihovo število znova povzpelo na sto. Čistili bodo območje navzgor proti vodnemu zajetju.

"Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo z vodooskrbo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo," je povedal Roblek. Ker jih od obstoječega vodnega vira ločijo še ogromne količine materiala, bi radi našli alternativo. "Ne zdi se nam dopustno, da bi stali križem rok in ne iskali drugih rešitev," je poudaril župan.

Čiščenje naplavin in nasutij je prioriteta

Tudi iz reke Kokre še naprej čistijo naplavine in nasutja, da se sprosti njena moč in ne bodo nastajale zajezitve, kar bi lahko povzročalo nove poplave. "Prioritetno torej čistimo Kokro in vas," je povzel župan. Izrazil je upanje, da bodo s strokovnjaki našli ustrezne rešitve na podlagi informacij o stanju na hudourniku, zlasti glede zalog materiala in nevarnosti nadaljnjega plazenja.

"Ocena je, da bodo stroški intervencije pri nas in koncesionarju krepko presegli milijon evrov, medtem ko bodo stroški škode in sanacije na lokalni infrastrukturi zagotovo presegli 2,5 milijona evrov," je povedal župan. Nemogoče pa je za zdaj reči, koliko bodo stali tehnični ukrepi, kakršni so ureditev hudournika in pregrade, ki bodo po njegovem prepričanju potrebni za stabilizacijo terena.

Pri tem župan računa, da bo svoje delo opravila država, medtem ko je bil sicer za odpravljanje posledic ujme sprožen regijski načrt zaščite in reševanja. "Zavedamo se, da prizadeto območje ni dovolj veliko za aktiviranje državnega načrta, a škoda močno presega zmožnosti občine in povzročil jo je vodotok, zato smo si želeli pomoči v obliki aktiviranja regijskega načrta, ki bo, upam, omogočal vsaj delno kritje stroškov," je še povedal Roblek.

Steklo zbiranje pomoči

V Kokri je prizadetih okoli deset hiš s 15 prebivalci. Družine same ne bodo zmogle odpraviti posledic in bodo potrebovale pomoč, so danes sporočili iz Slovenske karitas, katere sodelavci so že stopili v stisk s prizadetimi gospodinjstvi. V prvi fazi bodo prizadetim družinam pomagali s sredstvi za najnujnejše potrebščine, v nadaljevanju bodo prek Župnijske karitas Preddvor pomagali tudi pri obnovi.

"Ne smemo pa pozabiti tudi na vse prizadete v neurjih v drugih krajih po Sloveniji, kjer bo Karitas pomagala glede na potrebe gospodinjstev," so izpostavili in vse, ki bi želeli podpreti prizadete družine, povabili k darovanju.

Prek Karitas je mogoče prispevati s SMS-sporočili KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919 ali pa z neposrednimi finančnimi nakazili na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI00 624, namen: POMOČ NEURJA, koda namena: CHAR.

Za finančno pomoč prizadetim v letošnjih ujmah sredstva zbira tudi Rdeči križ Slovenije. Državljani lahko sredstva prispevajo s SMS-sporočili UJMA5 in UJMA10 na številko 1919 ali z neposrednimi finančnimi nakazili na: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891, sklic: 00 96875, namen: UJMA 2024, koda namena: CHAR.

Za pomoč prizadetim v neurju v Kokri je poseben podračun odprla tudi Občina Preddvor. Pomoč je mogoče nakazati na: Podračun proračuna Občine Preddvor, Dvorski trg 10, 4205 Preddvor, SI56 0110 0600 0080 921, sklic 99, namen: POMOČ KOKRI, koda namena: CHAR.
Poplave, Luče
Novice Vlada za obnovo stanovanj po poplavah tokrat 1,1 milijona evrov
Ljubno ob Savinji, poplave, Nataša Pirc Musar, obisk
Novice DZ sprejel novelo interventnega zakona po avgustovski ujmi
neurje
Novice Severni in osrednji del države zajelo močno neurje: hudourniki zalivajo ceste in objekte, na terenu gasilci #video
Gornja Radgona
Novice Prva ocena škode po junijski ujmi v občini Gornja Radgona 2,3 milijona evrov
Razbito steklo zaradi toče v Slovenski Bistrici
Novice V Slovenski Bistrici še vedno odpravljajo posledice sobotnega neurja s točo
 
Ne spreglejte