SiolNET. Novice Slovenija
3,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po obtožbah o zlorabi redovnic Vatikan ukrepal proti patru Rupniku

3,84

termometer

Marko Rupnik | Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. | Foto: Vid Ponikvar
Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Foto: Vid Ponikvar

Proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku so bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, sklicujoč se na sporočilo jezuitskega reda. Primer je sicer zastaral, zato ne bo kazenskega pregona, mu je pa Vatikan prepovedal nekatere dejavnosti.

Obtožbe zoper patra Marka Rupnika so bile vložene leta 2021, vendar so očitana kazniva dejanja zastarala, so sporočili iz dikasterija za nauk vere v Vatikanu. V zvezi z obtožbami je bila sicer uvedena "preliminarna preiskava", poroča Ansa, ki se pri tem sklicuje na sporočilo za javnost Družbe Jezusove.

Žrtve naj bi bile redovnice ljubljanske skupnosti Loyola

Kot ob tem še navaja Ansa, je dikasterij prejel pritožbo zoper Marka Ivana Rupnika glede njegovega načina opravljanja službe, pri čemer sicer ni šlo za mladoletne osebe. Kot dodaja, naj bi se obtožba nanašala na dogajanje iz zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja, žrtve pa naj bi bile redovnice ljubljanske skupnosti Loyola.

Po proučitvi rezultatov preiskave je dikasterij ugotovil, da je treba "zadevna dejstva šteti za zastarana" in je zato primer v začetku letošnjega oktobra zaključil.

Ima prepoved opravljanja spovedi, duhovnega vodenja in spremljanja duhovnih vaj

Kljub temu še naprej ostajajo v veljavi ukrepi, ki so jih med predhodno preiskavo zoper patra Rupnika sprejeli v Vatikanu, so dodali v sporočilu jezuitov. Tako ima med drugim prepoved opravljanja spovedi, duhovnega vodenja in spremljanja duhovnih vaj. Poleg tega je bilo "patru Rupniku prepovedano javno delovanje brez dovoljenja krajevnega predstojnika".

Pater Rupnik je znan sakralni umetnik. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Ob jubileju usmiljenja, ki ga je leta 2016 razglasil papež Frančišek, pa je ustvaril znak oz. logotip, ki prikazuje Jezusa oziroma Boga, ki nosi izgubljenega človeka, Adama na svojih ramenih.

Novice Papež blagoslovil mozaik slovenskega umetnika Marka Ivana Rupnika Marko Rupnik Siol Plus P. Marko Rupnik: Individualizem bo počasi premagan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin