Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
6.05

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

plače stavka Slovenija mediacije vlada Fides

Četrtek, 4. 4. 2024, 6.05

3 tedne, 5 dni

Vlada in sindikat Fides soglašata s podaljšanjem postopka mediacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Fides, vlada | Stavka, ki poteka 12. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji do zdaj. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. | Foto Katja Kodba/STA

Stavka, ki poteka 12. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji do zdaj. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Foto: Katja Kodba/STA

Vlada je na današnji seji podala soglasje k podaljšanju postopka mediacije o stavkovnih zadevah zdravniškega sindikata Fides za teden dni, je po seji povedal podpredsednik vlade, pristojen za komuniciranje, Matej Arčon. Tudi v Fidesu so podali soglasje za podaljšanje mediacije za še eno srečanje, so sporočili iz sindikata. 

Na vprašanje, ali bo teden dni dovolj za uspešen zaključek mediacije, je Arčon dejal, da si na vladi želijo, da bi bilo dovolj. "Pomembno je, da se pogajanja nadaljujejo in da je volja in želja obeh strani, da se skozi mediacijo doseže dogovor," je dejal Arčon.

Da sta vladna stran in zdravniški sindikat Fides uskladila ter na svojih organih tudi potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov, so prejšnji teden sporočili iz mediacijskega centra akademije odvetniške zbornice.

Postopek tekel v strogi tajnosti

Mediacija med stranema se je prejšnji teden tudi začela, nobena stran pa njenega poteka in uspešnosti od tedaj ni komentirala, saj poteka v strogi tajnosti.

Rok za njeno končanje pa je bil danes, a so na vladi torej že ocenili, da jo je smiselno podaljšati. Še pred sejo vlade je sicer ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel na vprašanje, ali bi bilo smiselno mediacijo podaljšati, odgovorila: "Smiselno je pač doseči neki dogovor, tako da če bo to potrebno, bo to potrebno."

Stavka, ki poteka 12. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V preteklih dneh se sicer vrstijo številni pozivi in pritiski na obe strani. Na vlado in ministrstvo za zdravje so se z javnim pismom obrnili zdravniki iz izolske, jeseniške in slovenjgraške bolnišnice. Med drugim so poudarili, da stavka bistveno ne vpliva na dostopnost bolnikom do zdravstva, vlado pa pozvali k vzpostavitvi normalnih pogojev dela. Evropska poslanka Irena Joveva (Renew/Svoboda) je predsedniku Fidesa Damjanu Polhu poslala pismo, v katerem ga je pozvala k prekinitvi zdravniške stavke.

Državni zbor
Novice Razprava in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi na eni od prihodnjih sej DZ
Fides, stavka
Novice Fides: Ni še čas za to #video
zdravniki stavka Fides
Novice Vlada in Fides uskladila in potrdila dogovor o mediaciji
Vladna pogajanja, Fides
Novice Polh: Fides že odgovoril na predlog dogovora o mediaciji, vlada še ne
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Ministrica trdi, da so imeli v bolnišnicah pri sestavljanju aprilskih urnikov manj težav
Ne spreglejte