Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Grims samostojnost

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 14.29

8 let

Po mnenju vlade obletnica rojstva komandanta Staneta in 20-letnica samostojnosti neprimerljivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada pojasnjuje, da so povezave med izdanim spominskim kovancem ob 100-letnici rojstva Franca Rozmana - Staneta in zbirateljskim kovancem ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije neprimerne.

Gre sicer za odgovor na poslansko vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa. Izdajo kovanca so potrdile tako Evropska komisija kot tudi države EU, so še zapisali na vladi.

Grims: Uradna promocija ključnega simbola okupatorske JLA Izdaja kovanca s podobo komandanta Staneta, ki je v prodaji od marca, je razburila del javnosti. Grims je med drugim vlado spraševal, ali je uradna promocija "ključnega simbola okupatorske JLA" ustrezna obeležitev 20. obletnice zmage v vojni za Slovenijo in nastanka naše države. Po njegovem mnenju je več kot očitno, da je izdaja takšnega spominskega kovanca še en poskus vlade, da bi "preusmerila pozornost od lastne katastrofalne gospodarske neuspešnosti k ideološkim temam, s katerimi bi mobilizirala svoje volilno telo".

Vlada v odgovoru, ki ga je sprejela na dopisni seji, pojasnjuje, da pri izboru dogodkov, ki jih zaznamujejo z izdajo priložnostnih kovancev, ne povezujejo posameznih izbranih dogodkov, temveč vsak dogodek predstavlja samostojno celoto. Povezave med omenjenima dogodkoma, ki ju bo zaznamoval priložnostni kovanec, so tako neprimerne, navajajo.

Ob tem dodajajo, da temeljijo postopki izbire dogodkov, ob katerih se izdajo priložnostni kovanci, na zakonu o priložnostnih kovancih. Postopke izvede komisija za priložnostne kovance, ki jo imenuje guverner Banke Slovenije v soglasju z ministrom za finance.

"Očitki poslanca so popolnoma neutemeljeni" Ker so člani komisije predstavniki Banke Slovenije, ministrstva za finance in strokovne javnosti, so "očitki poslanca, da poskuša vlada z izdajo spominskega kovanca preusmeriti pozornost od svoje katastrofalne gospodarske neuspešnosti, popolnoma neutemeljeni", poudarjajo.

Poleg kovanca ob 20-letnici samostojnosti Slovenije bo Banka Slovenije letos izdala zbirateljski priložnostni kovanec tudi ob svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu.

Ne spreglejte