Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andreja Katič Ljubica Jelušič Dejan Židan Janko Veber SD obrambno ministrstvo

Torek, 21. 4. 2015, 15.08

8 let

Po Ljubici Jelušič bo obrambni resor vodila še ena ženska, Andreja Katič (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vlade Miro Cerar je sprejel predlog SD, ki za ministrico za obrambo predlaga podpredsednico državnega zbora Andrejo Katič, je pred koalicijskim vrhom potrdil predsednik SD Dejan Židan.

"Katičeva je izvrstna političarka, ima izkušnje pri vodenju in je podpredsednica državnega zbora. Vesel sem, da je predsednik vlade sprejel naš predlog in je to tudi njegov predlog za obrambno ministrico. Predlagali smo jo tudi zato, ker smo že imeli obrambno ministrico Ljubico Jelušič, ki je dobro vodila ministrstvo. Verjamem, da bomo z Andrejo Katič tradicijo dobrega vodenja ministrstva nadaljevali," je dejal Dejan Židan.

Jelušičeva, ki je bila ministrica v vladi Boruta Pahorja, je sicer po izobrazbi obramboslovka. Kakšne reference za obrambni resor ima Katičeva? "Gospa je dobra političarka, je pravnica, ima izkušnje z vodenjem in to je to, kar obrambni resor v tem trenutku potrebuje."

Zakaj je že prazen obrambni resor? Obrambni resor se je izpraznil po epilogu afere OVS, v katerem je državni zbor na predlog predsednika vlade Mira Cerarja razrešil obrambnega ministra Janka Vebra, ki je vojaškim obveščevalcem naročil analizo prodaje Telekoma Slovenije in tako posegel v civilno sfero.

Še ena luknja v vladi Cerar mora predlagati še eno ime, da bo imel popolno vladno ekipo, saj je morala zaradi plagiatorstva ministrski zbor zapustiti ministrica za izobraževanje Klavdija Markež. Najverjetnejša kandidatka za ta resor je profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti Maja Makovec Brenčič, s katero je premier Cerar že opravil pogovor, napovedal pa je, da bi lahko resor zapolnil že do konca tedna. Pogovarja se sicer še z nekaterimi kandidati.

Padli obrambni minister v vodstvu parlamenta? O možnosti, da bi Veber, ki se je po odstavitvi z obrambnega resorja vrnil v poslanske klopi, ponovno prevzel podpredsedniško mesto v državnem zboru, se Židan ne želi opredeljevati. "V tem trenutku takšnega dogovora še ni. O tem bomo razmišljali, ko bo Andreja Katič postala ministrica, do takrat pa je podpredsednica DZ." Veber je bil sicer podpredsednik DZ, preden je postal minister.

Je torej omenjena kadrovska rešitev z Vebrom mogoča? "Socialni demokrati imamo mesto podpredsednika ali podpredsednice DZ, imamo šest poslank in poslancev, izbiramo lahko znotraj tega." Do tega vprašanja se ne želi opredeljevati niti vodja poslanske skupine največje vladne stranke Simona Kustec Lipicer. Dejala je, da bodo počakali na predlog SD.

Referenčna obrambna ministrica Kustec Lipicerjeva sicer v oceni ministrske kandidature Katičeve pravi, da v DZ z njo zelo dobro sodelujejo, verjamejo pa tudi v njeno referenčnost.

Podporo kandidatki je napovedal tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Cerar želi sestanek s Katičevo V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so nam povedali, da je bil premier seznanjen s predlogom za obrambno ministrico in da mu ni nasprotoval. "Seveda bo opravil še krajši razgovor s Katičevo."

Predsednik vlade bo s kandidatko predvidoma govoril ta teden, predloga ministrskih kandidatov (tudi za resor izobraževanja) pa bo v državni zbor poslal prihodnji teden, napovedujejo v Cerarjevem kabinetu.

Ne spreglejte