Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2024,
10.39

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,14

Natisni članek

kras Slovenija požar

Četrtek, 18. 7. 2024, 10.39

0 minut

Na Krasu izbruhnil velik požar, ki se širi proti Novi Gorici. V zraku air tractorja. #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,14

Dan po razglasitvi požarne ogroženosti na Primorskem je zagorelo v kraju Škrbina proti hribu Trstelj. Gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Na terenu je 45 gasilskih enot, aktiviran je državni načrt zaščite in reševanja ob požaru, v zraku sta poleg dveh policijskih helikopterjev tudi dva air tractorja in helikopter SV. Po neuradnih podatkih TV Slovenija je bil požar podtaknjen. Gašenje otežuje veter, ki se bo po napovedi Nurje.si popoldne še okrepil. 

13.12 Eksplodirala je granata 

Po poročanju Radia Robin je pred nekaj trenutki v bližini gasilcev eksplodirala 75- milimetrska topovska granata iz 1. svetovne vojne. 

12.48 Pirc Musarjeva: Ostanite mirni in dosledni 

Na omrežju X se je ob izbruhu požara odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"V teh težkih trenutkih vas pozivam, da ostanete mirni in dosledno upoštevate navodila pristojnih služb za vašo varnost in varnost vaših bližnjih. Ob tem izrekam iskreno hvaležnost in podporo gasilcem ter vsem, ki se nesebično borijo s požarom. Vaša predanost je neprecenljiva, v danih razmerah pa vam želim kar se da varno opravljanje dela. Skupaj smo močni. Ostanimo varni," se glasi sporočilo predsednice Pirc Musar. 

12.41 Gašenje požara z letali air tractor 

Gašenje požara z letali air tractor lahko spremljate tudi prek Flightradarja

12.00 Požar naj bi bil podtaknjen na dveh mestih 

Informacij o velikosti požara še nimajo, je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendarmin.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih. Uradnih potrditev sicer še ni. "Policija je na terenu in kasneje se bo ugotavljajo, ali je bil ta požar podtaknjen ali je šlo za naravni proces. Čeprav je malce sumljivo," je za radio Robin dejal komenski župan Erik Modic.

Zaradi požara sta zaprti cesti Komen–Šibelji in cesta iz Komna proti Ivanjemu gradu.

Curk je pozval prebivalce z območja požara, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne zahajajo na požarišče zaradi lastne varnosti.

Požar se vidi tudi z obale.  | Foto: Gregor Peljhan Požar se vidi tudi z obale. Foto: Gregor Peljhan

11.25 Gašenje otežuje veter 

Težave povzroča veter, ki se bo popoldne le še okrepil, piše Neurje.si. 

11.13 Na terenu je 45 gasilskih enot, imajo tudi pomoč iz zraka 

Ob 10.34 je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju.

Aktivirana so vsa gasilska društva kraške regije, Primorske in Goriške, v zraku imajo že letala, na pomoč jim je priskočil tudi policijski helikopter. "Trenutno je aktiviranih 45 gasilskih enot in državna enota za gašenje iz zraka," poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Poleg dveh policijskih helikopterjev sta aktivirani obe letali air tractor. Za gašenje požara na Krasu bodo letala vodo zajemala iz morja. Iz luške kapitanije pozivajo, naj se plovila izogibajo plovbi v delu Koprskega zaliva in naj morjeplovci upoštevajo navodila.

Predstavnica za stike z javnostmi na upravi za zaščito in reševanje Neja Pavlica je za STA dejala da lahko air tractor zajame tri tisoč litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji možnost zajema do 900 litrov vode.

10.39 Požar je izbruhnil v kraju Škrbina proti hribu Trstelj

Požar izbruhnil v smeri Škrbine proti Trstelju na Krasu v Občini Komen, je povedal Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

"Pred kratkim je zagorelo v bližini Šibelj, pri Železnih vratih, gori proti Trstelju, gre za velik požar, aktivirane so številne gasilske sile," so za Radio Robin povedali na Zavodu za gasilsko in reševalno dejavnost Sežana.

Da je na Krasu požar, na omrežju Facebook pišejo tudi nekateri uporabniki. 

Razglašena požarna ogroženost 

Uprava za zaščito in reševanje je sicer razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje–Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren–Kostanjevica, Renče–Vogrsko in Šempeter–Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Požarna ogroženost naravnega okolja se krajevno povečuje tudi drugod po državi, zlasti v jugovzhodnem delu države. V prihodnjih dneh se bo ogroženost predvidoma večinoma še povečevala. Svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

Po podatkih agencije za okolje bo predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Najbolj vroče bo na Primorskem.
Trogir
Novice Zaradi požara v bližini Trogirja na delu kanader in 66 gasilcev
Ne spreglejte