Četrtek,
18. 7. 2024,
10.39

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,07
kras Slovenija požar

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 10.39

4 tedne, 1 dan

Požar na Krasu še ni pogašen, ponoči na terenu več kot 350 gasilcev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,07

Dan po razglasitvi požarne ogroženosti na Primorskem je zagorelo v kraju Škrbina proti hribu Trstelj. Ogenj je zajel več kot 130 hektarjev površine. Požar še ni pogašen, a se ne širi in je omejen. Gasilci se spopadajo z dvema požarnima linijama, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Na terenu je bilo čez dan 70 gasilskih enot z več kot 250 gasilci, aktivirali so državni načrt zaščite in reševanja ob požaru. Poleg dveh policijskih helikopterjev sta bila do 18. ure v zraku tudi dva air tractorja in dva helikopterja SV ter vojaško letalo z bazenom. Ponoči bo ob sodelovanju članov severnoprimorske in obalno-kraške gasilske regije na terenu 352 novih gasilcev iz Gorenjske, severne Primorske in Ljubljane, ki bodo poskušali požar omejiti in pogasiti.

21.36 Zadnje informacije s Krasa: Gasilci se borijo z dvema požarnima linijama

Požar, ki se je danes razplamtel na Trstelju in Kačniku, še ni pogašen, a je stanje stabilno, so sporočili z regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Požar se ne širi in je omejen, posamezna žarišča so še aktivna. Gasilci se v glavnem spopadajo z dvema požarnima linijama. Ponoči se zaradi večje količine vlage in nižjih temperatur nadejajo manjše intenzivnosti ognjenih zubljev, so zapisali v sporočilu.  Kras | Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko "Za gasilci in drugimi službami iz sistema za reševanje in zaščito je naporen dan. Nekaj posameznikov je bilo dehidriranih, zato so jih oskrbeli v posebnem šotoru, ki ga je postavila enota Rdečega križa Nova Gorica," so še zapisali. 

Kras | Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko

20.16 V soboto bodo Slovenijo zajele obilnejše padavine

Gasilci se najbolj bojijo, da bi se burja okrepila, zato bo ponoči na terenu razmere spremljajo 352 gasilcev. Požar bodo ponoči poskušali omejiti in pogasiti. 

Dobra novica za vse, ki se borijo z ognjem, je vremenska napoved za prihodnje dni. V noči na soboto bodo Slovenijo namreč zajele nevihte z obilnejšimi padavinami. Kot poroča portal Meteoinfo, bi na Krasu po trenutnih izračunih meteoroloških modelov padlo od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter. 

Skupna višina padavin | Foto: Meteoinfo Foto: Meteoinfo

padavine
Novice Konec vročinskega vala, v noči na soboto močne padavine

19.42 Ugibanja o požigu na Krasu preuranjena, preiskava še ni opravljena

Potem ko je danes zagorelo na hribu Trstelj na Krasu, so se v medijih pojavile tudi neuradne informacije, da naj bi šlo za požig. Gre za dezinformacije, pravi generalni direktor policije Senad Jušić. Kriminalistična preiskava, ki bi lahko potrdila ali ovrgla te informacije, namreč sploh še ni opravljena. Zagotavlja pa, da so krajani varni.

Vsem sicer toplo priporoča, naj ne hodijo v bližino požarišča, ker imajo reševalne službe obilico dela in ni prav, da jih pri tem oviramo. "Dajmo omogočiti, da so pri svojem delu lahko uspešnejši in učinkovitejši," je dejal v izjavi medijem.

V nadaljevanju bodo kriminalisti in policisti opravili tudi ogled kraja in zbirali obvestila glede okoliščin požara. Že dopoldne so se namreč pojavile informacije, da je vzrok požara požig. Policija sicer tega za zdaj ne more potrditi, tako je Jušić navedbe zavrnil kot dezinformacije.

Kriminalistična preiskava še poteka, ogled kraja bodo lahko opravili šele, ko bodo za to vzpostavljeni pogoji, in šele takrat bodo lahko povedali, ali je šlo za požig. O tem pa bodo potem obvestili tudi javnost.

Podobna ugibanja o požigu so se sicer pojavila tudi ob požaru pred dvema letoma, a je policija ugotovila, da ni šlo za požig.

19.27 Behin: Air tractorja ključna pri omejitvi požara na Krasu

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so danes gasili požar z lastnimi namenskimi letali. Air tractorja, ki ju je vlada kupila pred letom dni, sta bila ključna pri omejitvi požara, ki je izbruhnil blizu Škrbine pod Trsteljem na Krasu, je ob tem ocenil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Letali sta poleteli že kmalu po dopoldanskem izbruhu ognja, nato pa v manj kot eni uri odvrgli 150 kubičnih metrov vode, ki sta jo zajemali v morju.

Trenutno so vsi trije piloti, ki air tractorje upravljajo, iz tujine. V letu dni so sicer že usposobili in izobrazili dva slovenska pilota, ki pa še nimata dovolj ur letenja, da bi lahko samostojno izvajala tako zahtevne operacije. Sta pa na pomožnih sedežih in koordinirata aktivnosti, je dejal Behin. Pri gašenju pomaga tudi helikopter Slovenske vojske, ki se je operaciji pridružil ob 14.30, delo pa bo točkovno, skupaj z gasilskimi enotami, nadaljeval policijski helikopter. "Takšna je tudi najučinkovitejša gasilska taktika, tako da tukaj gre za šolski primer," je dejal Behin.

V obdobju od katastrofalnega požara na Krasu pred dvema letoma so izvedli tudi izobraževanje z Gasilsko zvezo Slovenije in združenjem poklicnih gasilcev za koordinacijo enot na terenu. Vsako letalo je vodo odvrglo 25-krat po tri kubične metre vode, skupaj sta tako na požarišče odvrgli 150 kubičnih metrov vode v manj kot eni uri po izbruhu požara. To pomeni, da sta air tractorja opravila tisto, za kar sta bila nabavljena, je dejal Behin.

Vodo sta zajemala v morju, njun krog pa je trajal približno 10 minut, kar je bistveno pomagalo gasilcem. "Splošna ocena je, da je to pri širjenju požara v tisti prvi fazi naredilo ključni efekt ob gasilcih," je pojasnil. Takšne količine vode so namreč v preteklosti prihajale šele od tri do pet ur po izbruhu požara, danes pa so bile odvržene v pol ure.

Letali sta bila v zraku neprekinjeno po tri ure skupaj, nato sta odšli v Portorož po gorivo. Po 22. uri pa se bosta vrnili v bazo na Brniku, kjer ju morajo zaradi uporabe slane vode temeljito oprati. Gasilci pa bodo na požarišču v vsakem primeru ostali več dni. Najprej morajo varovati in usmerjati razvoj požara, z letali pa bodo zalivali površine in v naslednjih dneh preprečili nadaljnji razvoj požara. "Za jutri smo imeli napovedano prvo vajo prikaza gašenja tukaj v neposredni bližini, na žalost smo morali to narediti danes v polni luči," je še dejal Behin.

Letali sta bila v zraku neprekinjeno po tri ure skupaj, nato sta odšli v Portorož po gorivo. | Foto: Ana Kovač Letali sta bila v zraku neprekinjeno po tri ure skupaj, nato sta odšli v Portorož po gorivo. Foto: Ana Kovač

19.02 Obseg požara na Krasu spremljajo tudi evropski sateliti

Že popoldne je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič sporočil, da so na prošnjo Slovenije za pomoč pri gašenju požara aktivirali evropski satelitski servis Copernicus. "Ostajamo pripravljeni na nadaljnjo mobilizacijo pomoči EU, če bo Slovenija zanjo zaprosila," je navedel na omrežju X.

18.30 Air tractorja v zraku do 18. ure

Kot sta povedali naši poročevalki s terena, sta bila air tractorja v zraku do 18. ure. V tem času sta skupno izvedla 50 izmetov, pilotirala pa sta ju španska pilota. Na terenu je še vedno vojaško letalo z bazenom. 

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je na terenu 250 gasilcev. Trije so čez dan potrebovali zdravniško pomoč, najverjetneje zaradi dehidracije. Ponoči bo na terenu novih 352 gasilcev iz Gorenjske, severne Primorske in Ljubljane, ki bodo skušali omejiti požar. 

"Upam, da bo čim prej pod nadzorom," je poudaril poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je še povedal, da je zelo zadovoljen z dozdajšnjim delom ekip.

18.01 Požar bi lahko bil pod nadzorom zvečer

Požar, ki je dopoldne izbruhnil pod hribom Trstelj blizu Škrbine na Krasu, po besedah podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije Marka Adamiča trenutno še ni pod nadzorom, upajo pa, da jim bo to uspelo zvečer, saj pričakujejo dodatne sile. Po njegovih besedah je požar zajel nekaj več kot 130 hektarov.

Kot je dejal Adamič, bi se požar, če ne bi bilo učinkovitega odziva, pomoči letal za gašenje ter policije in Slovenske vojske, razširil še mnogo bolj. Pojasnil je, da so letala za gašenje velika dodana vrednost, posebej ker gre za neprehoden teren. Gašenje na terenu sicer otežuje tudi velika vročina.

Po njegovih besedah pričakujejo pomoč iz zraka do konca vidnega dela dneva, ponoči pa gasilce čaka mučno delo, zalivanje požara oziroma požarišč. Računajo, da bi širjenje požara lahko ustavili. Se pa zavedajo, da so tudi kritične točke, kjer jim požar lahko uide izpod nadzora.

Na kraju je tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v izjavi za javnost ocenil, da je zadeva zdaj nekoliko pod nadzorom, pri čemer je dodal, da lahko zaradi vetra in vročine ponovno vzplamti. "Sistem civilne zaščite deluje," je ocenil Poklukar. Meni, da je Slovenija letos odpornejša na požare v primerjavi z letom 2022, še posebno v luči aktivacije novih letal air tractor in novega policijskega helikopterja. 

Dejal je, da je oddajnik na Trstelju, kjer imajo različne službe telekomunikacijske naprave, za zdaj zavarovan, ni pa še rešen. Poklukar je pojasnil še, da slovenska policija šele preiskuje, ali je bil na delu požigalec. Poudaril je, da preiskave še niso zaključili. "Upam, da bo požar čim prej pod nadzorom," je poudaril poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je še povedal, da je zelo zadovoljen z dozdajšnjim delom ekip.

Pozar Kras
Novice Domačini prepričani, da je bil na delu požigalec #video

17.30 Domačini zaskrbljeni: Dalo bi se narediti še kaj več

Domačin Branko Kavčič iz vasi Lipa je za Siol.net povedal, da ga v času, ko naj bi požar izbruhnil, ni bilo doma. "Pravijo, da je začelo goreti okoli 9.30. Smo zaskrbljeni, to ni enostavna zadeva. Malo čudno je, da se to pojavlja prav v naših krajih. V zgodovini so sicer vedno bili požari, vendar takšnih razsežnosti ni bilo. Včasih smo požare lahko pogasili občani sami. Na tem hribu je bilo, odkar sem jaz na svetu, gotovo sedem, osem požarov," je povedal. 

Opozoril je, da je oprema za gašenje požarov boljša kot pred dvema letoma, a bi se dalo narediti še več. "Lahko bi kupili dva kanaderja, imajo večje kapacitete. Slovenci pa ja imamo za dva kanaderja. Upamo, da bodo danes lahko požar zaustavili. Videti je, da je zdaj že boljše, da bo šlo srečno skozi, čeprav je nastalo že ogromno škode. Upam, da ne pride do vasi. Gasilcem čestitke, si zelo prizadevajo. Samo država mora še kaj več narediti," je sklenil.

17.20 Policija: Požar ni bil podtaknjen

Generalni direktor policije Senad Jušić je v izjavi za medije povedal, da so informacije, da je bil požar podtaknjen, neresnične. Dodal je, da potekajo intenzivna kriminalistična preiskava, zbiranje informacij in ogled terena. 

16.51 Požar na Krasu pod nadzorom in se ne širi

Požara na Krasu danes še ne bodo pogasili, je pa trenutno pod nadzorom in se ne širi. Območje še vedno preletavata dva air tractorja, ki ju upravljata španska pilota, saj slovenski zanje niso usposobljeni. Kot je povedala naša novinarka s terena, je videti en večji požar in več manjših. Se je pa dim okoli glavnega požara bistveno zmanjšal.

15.52 Golob si bo prizorišče požara ogledal v petek

O dogajanju na Krasu je prek svojega profila na Facebooku pisal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki se trenutno mudi v Londonu na vrhu Evropske politične skupnosti. Kot je povedal, ponovne požare na Krasu spremlja z zaskrbljenostjo, a je v rednem stiku s poveljnikom CV Srečkom Šestanom in državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo Damirjem Črnčecem

Poudaril je, da se je odločitev za nakup air tractorjev izkazala za upravičeno, se zahvalil vsem, ki v teh trenutkih pomagajo na terenu, in dodal, da si bo prizorišče požara ogledal v petek. 

Odzvala se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Z zaskrbljenostjo spremljam izbruh požara na Krasu in se zahvaljujem vsem, ki pomagate pri njegovem obvladovanju. Na ministrstvu se bomo polno angažirali, če bo potreba po mednarodni pomoči," je objavila na omrežju X.

15.36 Na terenu 70 gasilskih enot z več kot 200 gasilci

Z regijskega štaba CV za severno Primorsko so sporočili, da je bilo ob 15. uri na terenu 70 gasilskih enot z več kot 200 gasilci.

Ker je ogenj ogrožal kočo na Trstelju in tamkajšnjo infrastrukturo, so med intervencijo izvedli manjšo evakuacijo ovac, ki so bile na hribu. Odklopili so tudi meddržavni 400-kilovoltni daljnovod Sredipolje–Divača ter obvarovali kočo na Trstelju in oddajniški stolp.

Fotografije s terena: 

Fotogalerija
1
 / 5

14.50 Črnčec: Pripravljenih je sto vojakov

Na prizorišču dogajanja je tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Poudaril je, da sistem uprave za zaščito in reševanje ter slovenske vojske deluje. "Helikopterji so v zraku, najpomembnejšo vlogo opravljata air tractorja, ki sta pokazala, kako v kratkem času preprečiti ogromno aktivnosti v povezavi s širjenjem požara," je povedal. 

Dodal je, da bodo tudi na ministrstvu dogajanje ves čas spremljali, in slovenski vojski napovedal logistično podporo ter prve obroke. Če bo treba, je pripravljenih tudi sto vojakov. 

Posnetek požara iz zraka, ki ga je na družbenem omrežju X objavila policija: 

13.37 NIJZ z napotki za ravnanje ob požaru

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes ob izbruhu požara na Krasu objavil napotke za ravnanje v primeru požara. Ob požaru namreč nastanejo različne škodljive snovi, odvisno od materialov, ki jih je zajel ogenj, temperature in drugih pogojev pri gorenju, so sporočili iz NIJZ.

Navedli so tudi, da smo plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi prek hrane in vode. Z vdihavanjem ali zaužitjem te snovi vstopijo v naš organizem in lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje.

13.30 Župan Komna Modic: Do večera bi lahko požar omejili

"Požar se počasi širi proti zahodu, gori na južnem in severnem pobočju Trstelja, proti nekdanjemu pogorišču požara iz leta 2022. Ker so zaščitili vas Lipa ter antene oziroma televizijske oddajnike in kočo na vrhu Trstelja, gasilci upajo, da bodo požar do večera močno omejili oziroma pogasili," je za Siol.net povedal župan Komna Erik Modic.

Dodaja, da je neznanka sprememba vetra. Dokler bo burja pihala s sedanjo smerjo, bodo razmere obvladljive, pravi Modic. Po trenutnih podatkih je pogorelo 120 hektarjev površin, pravi župan Komna. Nima podatkov, da bi bil kdo poškodovan ali da bi nastala večja škoda.

Napoveduje še, da bodo zvečer prišle okrepitve z gasilci z območij Gorenjske, Notranjske in Ljubljane.

13.12 Eksplodirala je granata 

Po poročanju Radia Robin je pred nekaj trenutki v bližini gasilcev eksplodirala 75-milimetrska topovska granata iz 1. svetovne vojne. 

12.48 Pirc Musarjeva: Ostanite mirni in dosledni 

Na omrežju X se je ob izbruhu požara odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"V teh težkih trenutkih vas pozivam, da ostanete mirni in dosledno upoštevate navodila pristojnih služb za vašo varnost in varnost vaših bližnjih. Ob tem izrekam iskreno hvaležnost in podporo gasilcem ter vsem, ki se nesebično borijo s požarom. Vaša predanost je neprecenljiva, v danih razmerah pa vam želim kar se da varno opravljanje dela. Skupaj smo močni. Ostanimo varni," se glasi sporočilo predsednice Pirc Musar. 

12.41 Gašenje požara z letali air tractor 

Gašenje požara z letali air tractor lahko spremljate tudi prek Flightradarja

12.00 Požar naj bi bil podtaknjen na dveh mestih 

Informacij o velikosti požara še nimajo, je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendarmin.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih. Uradnih potrditev sicer še ni. "Policija je na terenu in kasneje se bo ugotavljajo, ali je bil ta požar podtaknjen ali je šlo za naravni proces. Čeprav je malce sumljivo," je za radio Robin dejal komenski župan Erik Modic.

Zaradi požara sta zaprti cesti Komen–Šibelji in cesta iz Komna proti Ivanjemu gradu.

Curk je pozval prebivalce z območja požara, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne zahajajo na požarišče zaradi lastne varnosti.

Požar se vidi tudi z obale.  | Foto: Gregor Peljhan Požar se vidi tudi z obale. Foto: Gregor Peljhan

11.25 Gašenje otežuje veter 

Težave povzroča veter, ki se bo popoldne le še okrepil, piše Neurje.si. 

11.13 Na terenu je 45 gasilskih enot, imajo tudi pomoč iz zraka 

Ob 10.34 je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju.

Aktivirana so vsa gasilska društva kraške regije, Primorske in Goriške, v zraku imajo že letala, na pomoč jim je priskočil tudi policijski helikopter. "Trenutno je aktiviranih 45 gasilskih enot in državna enota za gašenje iz zraka," poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Poleg dveh policijskih helikopterjev sta aktivirani obe letali air tractor. Za gašenje požara na Krasu bodo letala vodo zajemala iz morja. Iz luške kapitanije pozivajo, naj se plovila izogibajo plovbi v delu Koprskega zaliva in naj morjeplovci upoštevajo navodila.

Predstavnica za stike z javnostmi na upravi za zaščito in reševanje Neja Pavlica je za STA dejala da lahko air tractor zajame tri tisoč litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji možnost zajema do 900 litrov vode.

10.39 Požar je izbruhnil v kraju Škrbina proti hribu Trstelj

Požar izbruhnil v smeri Škrbine proti Trstelju na Krasu v Občini Komen, je povedal Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

"Pred kratkim je zagorelo v bližini Šibelj, pri Železnih vratih, gori proti Trstelju, gre za velik požar, aktivirane so številne gasilske sile," so za Radio Robin povedali na Zavodu za gasilsko in reševalno dejavnost Sežana.

Da je na Krasu požar, na omrežju Facebook pišejo tudi nekateri uporabniki. 

Razglašena požarna ogroženost 

Uprava za zaščito in reševanje je sicer razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje–Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren–Kostanjevica, Renče–Vogrsko in Šempeter–Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Požarna ogroženost naravnega okolja se krajevno povečuje tudi drugod po državi, zlasti v jugovzhodnem delu države. V prihodnjih dneh se bo ogroženost predvidoma večinoma še povečevala. Svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

Po podatkih agencije za okolje bo predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Najbolj vroče bo na Primorskem.
Kanader
Novice Zaradi požara v bližini Trogirja na delu kanader in 66 gasilcev