SiolNET. Novice Slovenija
1,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 12 letih prenehala delovati pisarna notarja Jožeta Sikoška #video

1,90

termometer

Z današnjim dnem je na podlagi odločbe ministrstva za pravosodje po 12 letih prenehala delovati notarska pisarna ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška. Sikošek odločitev ministrstva ocenjuje kot samovoljno in arbitrarno ter napoveduje, da bo njeno nezakonitost dokazal z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Ministrstvo za pravosodje je razrešitev Sikoška sprožilo po ugotovitvi, da je bil maja lani pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. Med spornimi ravnanji Sikoška je po poročanju medijev tudi lanska overitev posojilne pogodbe v vrednosti 450.000 evrov med stranko SDS in državljanko BiH Dijano Đuđić. Po odločitvi računskega sodišča je bila namreč pogodba zaradi previsokega zneska nezakonita.

Več v oddaji Planet Danes ob 17.55 na Planet TV.
Jože Sikošek Novice Zbornica: notar Sikošek ne bi smel overiti pogodbe med SDS in Đuđićevo, sledi ...

Sikošek bo danes, skladno z zakonom o notariatu, celoten notarski arhiv, ki obsega več kot 70.000 spisov, v celoti predal Notarski zbornici Slovenije, ki bo določila, kateri notar bo zadeve prevzel, na Notarsko zbornico Slovenije pa se lahko obrnejo tudi vse stranke zaprte notarske pisarne za pojasnila glede stanja njihovih zadev, je zapisano v Sikoškovem sporočilu za medije.

V tem je Sikošek še navedel, da je svoje notarske storitve opravljal vestno in strokovno in bil zaradi tega tudi zelo priljubljen. Kot navaja, je ministrstvo razrešitev utemeljilo s tem, da "ni vreden javnega zaupanja za opravljanje notariata", kar je po prepričanju nekdanjega notarja nelogična in absurdna utemeljitev, saj da je med ljudmi užival velik ugled in zaupanje.

Jože Sikošek Posel danes Zakaj je bil obsojen notar Sikošek? "Najdite čisto osebo."

Nekdanji notar je ob tem napovedal, da se bo "boril naprej in z vsemi pravnimi sredstvi dokazal, da je odločba ministrstva nepravilna in nezakonita". Dodal je še, da bi se o vprašanju, kdo odloča o obstoju javnega zaupanja, javnost ali politika, morala izjasniti tudi Notarska zbornica Slovenije, "če želi varovati ugled notarskega poklica".

Na pobudo ministrstva za pravosodje je sicer tudi notarska zbornica februarja letos uvedla postopek zoper Sikoška, vendar je bil ta junija prekinjen, ker je Sikošek trdil, da je disciplinski postopek zbornice neustaven. Ustavno sodišče je njegovo pobudo zaradi pomanjkanja pravnega interesa hitro zavrglo.

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vroče Posel danes Bo znani ljubljanski notar reševal Jankovićeve pred rubežem države?

Kot je v minulih dneh poročal časnik Dnevnik, bi se postopek zbornice nadaljeval v začetku prihodnjega meseca, če ne bi Sikoška prej razrešilo ministrstvo. Zbornica je Sikoška v preteklosti dvakrat oglobila v skupnem znesku 20.000 evrov, je še navajal časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin