Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
12. 7. 2013,
11.50

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boris Pleskovič Jože Možina Mitja Štular

Petek, 12. 7. 2013, 11.50

2 leti, 4 mesece

Pleskovič: Smo proti izčrpavanju najšibkejših z dodatnimi davki (Video)

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prej ali slej se bo večina držav rešila iz krize, pri nas pa se bo nadaljevala, če ne bomo vzpostavili temeljnega vrednostnega sistema, kot ga opredeljujejo naše zahteve, je poudaril Jože Možina.

Predstavniki Civilne družbe za pravično Slovenijo so na novinarski konferenci predstavili 18 zahtev, za katere so prepričani, da uresničujejo dobrobit vseh prebivalcev Slovenije in Slovencev po svetu. Te zahteve so bile oblikovane na zborovanju v Unionski dvorani.

Strah pred poglobitvijo krize V Civilni družbi za pravično Slovenijo nas skrbi, da se bo kriza celo poglobila in prešla v dolgotrajno notranjo depresijo, je povedal Jože Možina. Dodal je: "Prej ali slej se bo večina držav rešila iz krize, pri nas pa se bo nadaljevala, če ne bomo vzpostavili temeljnega vrednostnega sistema, kot ga opredeljujejo naše zahteve."

Med zahtevami civilne družbe je med drugim zahteva po medijski svobodi. Odločno zavračajo zdajšnjo prakso medijskega favoriziranja tistih, ki so po volji centrov moči.

Prav tako, zavedajoč se uničujoče izkušnje revolucije, ki je zanetila državljansko vojno, zavračajo nasilje kot obliko političnega boja, je še dejal Možina, ki je predstavil prvi del zahtev glede Slovenije, njenih ljudi in njihovih svoboščin.

Proti reševanju neperspektivnih podjetij z državnim denarjem Mitja Štular je predstavil zahteve glede strokovnega upravljanja, ustvarjalnega okolja in pozitivne selekcije. Med drugim zahtevajo odpravo negativnih vplivov države na gospodarstvo, sodstvo in medije, saj po mnenju civilne družbe prav zaradi ohranjanja prakse prejšnje totalitarne države izgubljamo na večini področij.

Zahtevajo pozitivno kadrovsko selekcijo in zavračajo delitev kadrov po politični, ideološki, verski ali katerikoli drugi usmeritvi. So proti reševanju neperspektivnih podjetij z državnim denarjem.

Civilna družba zahteva tudi pravično pravosodje. Kot je povedala Urška Makovec, med drugim zahtevajo tudi obsodbo odgovornih za gospodarsko oškodovanje, zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja obsojenim in so proti zlorabam sodstva v politične namene.

Pravična porazdelitev bremen krize V civilni družbi so tudi proti kakršnemkoli dodatnemu varčevanju na škodo družin, je povedala Andreja Poljanec.

Boris Pleskovič je predstavil zahteve glede bremen krize. Zahtevajo, da se breme zdajšnje krize pravično porazdeli. Država naj najprej prekine nepotrebne projekte in neha razsipati javni denar za nekoristne stvari, ki služijo bogatenju interesnih skupin.

Tisti z večjo odgovornostjo za krizo naj prevzamejo tudi večje breme zanjo in se odpovedo privilegijem. Zahtevajo zaščito kmečkega prebivalstva, ki mu zdaj grozi dodatno izčrpavanje z nepremičninskim davkom. Odločno so proti nameri katerekoli oblasti, da z dodatnimi davki izčrpava najšibkejše in na njihovem hrbtu rešuje državno blagajno, izpraznjeno zaradi oškodovanj v bankah in gospodarstvu, je še dejal Pleskovič.

Civilna družba, ki jo zdaj sestavlja 41 organizacij in nekaj sto posameznikov, nadaljnje akcije načrtuje predvidoma jeseni.

Ne spreglejte