Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
19. 4. 2018,
11.18

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

11

Natisni članek

planinska oprema Gorska reševalna zveza Slovenije gorski reševalec helikopter vojska

Četrtek, 19. 4. 2018, 11.18

5 let, 12 mesecev

Planinca v supergah in kratkih hlačah iz obupa grabila za travo #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

11

Gorski reševalci | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Helikopter Slovenske vojske je včeraj pozno popoldne na območju Košutnikovega turna v Karavankah reševal dva tuja planinca, ki sta se z neustrezno opremo znašla na območju nevarnih prepadnih sten.

Novinarka: Veronika Lavrenčič / Video: Planet TV


Na goro sta se z Dolge njive odpravila že dopoldne, pri vzponu pa sta se zaradi neustrezne obutve izogibala snežišču in s tem tudi poti, dokler nista prišla do območja prepadnih sten na nevarni vpadnici nad planšarijo.

Zmanjkalo jima je moči

Na kraju sicer je planinska pot, vendar zaradi neustrezne opreme nista mogla naprej, prav tako jima je zmanjkalo moči, da bi se vrnila. Z vpadnice ju je rešila ekipa helikopterskega reševanja.

V supergah in kratkih hlačah sta se oprijemala trave

"V dogodku se nista poškodovala, bila pa sta vidno prestrašena in že prezebla zaradi nošenja kratkih hlač, ki tudi poleti niso primerno oblačilo za gibanje v gorah. Za nohti planincev so reševalci opazili še polno prsti, kar kaže na to, da sta imela na strmem pobočju zaradi superg zelo velike težave pri gibanju. Iz obupa sta se v reševanju svoje situacije oprijemala za travo, ki z vidika trdnosti niti približno ni zanesljiv material, a je bila v tem primeru to edina možnost, da sta dočakala prihod reševalne ekipe," so sporočili s Policijske uprave Kranj.

5 zlatih pravil gorskega reševalca za vse, ki se podajate v gore

"Vsak odhod v gore pomeni tudi nekaj nevarnosti in tveganja," opozarja Potočnik. Prav zato se je pred odhodom treba dobro pripraviti – tako telesno kot tudi psihično. | Foto: Klemen Korenjak "Vsak odhod v gore pomeni tudi nekaj nevarnosti in tveganja," opozarja Potočnik. Prav zato se je pred odhodom treba dobro pripraviti – tako telesno kot tudi psihično. Foto: Klemen Korenjak Nasvete gorskega reševalca Igorja Potočnika z Gorske reševalne zveze Slovenije smo strnili v pet zlatih pravil, ki jih mora poznati vsak, ki se odpravlja v gore.

1. Načrtovanje: Bodite realni in svoje ture prilagajajte svoji fizični in psihični pripravljenosti. Zavedajte se, da na začetku sezone potrebujete nekaj "ogrevalnih", torej bolj preprostih izletov, na katerih boste pridobili tako nekaj kondicije kot neprecenljive izkušnje. Turo vedno prilagodite najšibkejšemu v skupini, še posebej, če se v gore odpravljate z otroki.

2. Preverite vreme: Vreme v hribih je skrajno nepredvidljivo, zato se podrobno pozanimajte, kakšne bodo razmere v naslednjih urah. Spremenljivim vremenskim razmeram je zato treba prilagoditi tudi opremo in oblačila.

Zelo hitro lahko se lahko toplo, sončno vreme spremeni v ekstremnejše razmere, tudi sredi poletja: nenadne popoldanske nevihte, močan dež, veter in tudi sneg ali sodra sredi poletja. "Temperature v gorah se lahko zelo hitro spustijo in če nismo pripravljeni, nam grozi pohladitev." Ne tvegajte: če je napoved slaba, ostanite doma.

Velika nevarnost so tudi strele, predvsem na bolj izpostavljenih točkah, grebenih in na območju napetih jeklenic. "Takrat je najbolje, da se od teh izpostavljenih točk čim prej umaknemo, končamo turo in se čim prej spustimo nižje v dolino."

3. Načrtujte čas: Odpravite se zgodaj, ne dovolite, da bi vas po nepotrebnem prehitela tema.

4. Preverite obvezno opremo, gore ne bodo prizanesljive do pomanjkljivo opremljenih pohodnikov.

Če se podajate na plezalne poti, je čelada obvezna. | Foto: Klemen Korenjak Če se podajate na plezalne poti, je čelada obvezna. Foto: Klemen Korenjak

V gore samo z ustrezno opremo

Ko se boste naslednjič podali v gore, poskrbite, da boste s seboj imeli:

  • pohodniške palice,
  • rezervno perilo,
  • topla in vetrna oblačila,
  • kapo in rokavice,
  • primerno obutev (Stik s podlago in oporo gležnjem še vedno daje le prava planinska obutev. Gore niso v kategoriji rekreacije lahkega popoldanskega teka in razlika med ustrezno in neustrezno obutvijo je več kot očitna.),
  • torbico s prvo pomočjo,
  • astronavtsko folijo,
  • tekočino in energijsko ploščico.

Nujna je pohodniška obutev, superge nikakor niso primerne za v hribe. | Foto: Klemen Korenjak Nujna je pohodniška obutev, superge nikakor niso primerne za v hribe. Foto: Klemen Korenjak

Če gremo na izlet, ki vključuje tudi lažje plezalne poti, vzamemo tudi:

  • čelado,
  • plezalni pas,
  • samovarovalni komplet.

5. Pametno pri ravnanju z mobilnim telefonom: Ne uporabite vse energije za fotografiranje – mobilni telefon vam lahko reši življenje. Pokritost signala v naših gorah je izvrstna, zato vam lahko prav klic v sili reši življenje. Vzemite s seboj rezervno baterijo, prenosni polnilnik ali polnilnik na sončne celice. Pomembno je, da ste ves čas v stiku s tistimi, ki vas čakajo v dolini.

Ne spreglejte