SiolNET. Novice Slovenija
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pivčeva se bo morala še pogovarjati z "neposlušnim" Polnarjem #video

0,69

termometer

DeSUS
Foto: Tomaž Bratož

Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je danes prvič sestala s poslansko skupino. Kot je dejala, si bo prizadevala za to, da bi DeSUS pri ključnih vprašanjih zagotavljala vseh pet glasov in bila konstruktiven ter zanesljiv partner koalicije. A danes tega zagotovila ni prejela, poslanec Robert Polnar ohranja svojo držo.

Aleksandra Pivec je včeraj v oddaji Planet 18 dejala, da se bo pri delu – v primerjavi s svojim predhodnikom Karlom Erjavcem – zavzemala za širšo vključitev vseh deležnikov tako v stranki kot zunaj nje. Več v posnetku spodaj:

Polnar še naprej po svoji vesti

Na prvem sestanku po izvolitvi Pivčeve so se s poslansko skupino pogovorili o dogajanju v DZ in stališčih DeSUS, ki o nekaterih aktualnih vprašanjih ostajajo nespremenjena. Dogovorili so se, da se bodo na rednih srečanjih seznanjali z aktualnimi vsebinami tako s področja DZ kot vlade in ministrstev, ki jih imajo v kvoti.

A Pivčeva za zdaj nima zagotovila, da bo poslanska skupina v prihodnje zagotavljala vseh pet glasov za koalicijske predloge. Robert Polnar je namreč že doslej večkrat glasoval drugače, med drugim o zakonu o izvrševanju proračunov in pri glasovanju o ministrici Angeliki Mlinar, poroča STA.

Polnar ostaja eden od petih poslancev Desus, a bo še naprej glasoval po svoji vesti. Polnar ostaja eden od petih poslancev Desus, a bo še naprej glasoval po svoji vesti. Foto: STA

Danes je po srečanju, na katerem se po njegovih navedbah ni nič spremenilo, pojasnil, da ostaja eden od petih poslancev DeSUS, ki skupaj nadaljujejo delo. A zagotavlja, da bo še naprej glasoval po svoji vesti. "Če je kdo pričakoval, da bom z izvolitvijo nove predsednice stranke spremenil svojo držo, mu moram jasno povedati, da se je zmotil," je dodal.

Pivčeva priznava, da nima vzvoda za to, da bi pritiskala in zahtevala določeno glasovanje od poslanca. Sprejema stališče, da imajo poslanci tudi znotraj poslanske skupine svoja stališča, saj jim to omogočajo tudi vsi pravni akti. A za ključna vprašanja je po njenem mnenju treba zagotavljati stabilnost, "ne moremo se pri vsakem vprašanju pogajati za en glas". S Polnarjem se bo poskušala še pogovoriti, piše STA.

Več v članku Uporni poslanec DeSUS: Ne bom a priori podpiral predlogov stranke.

Jurša sestanek označil za konstruktiven

Polnar je sicer o pogovoru z novo predsednico dejal, da se je v predkongresnem obdobju izkazala predvsem "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti". Danes vsebinskega pogovora po njegovih navedbah niso imeli, to še pričakuje.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je današnji sestanek označil za konstruktiven. Kot je dejal, gredo na novo skupno pot, ki jo morajo skupaj graditi in poskušati biti čim bolj enotni. S Polnarjem se bo treba po njegovem mnenju precej pogovarjati, a tudi to ni zagotovilo, da bo zagotavljal podporo vsem rešitvam. Večkrat mu je že povedal, da imajo koalicijski sporazum, a Polnarja ni preprosto prepričati, je spomnil Jurša.

Jurša je izpostavil, da si želi, da bi bil nov kandidat za obrambnega ministra iz vrst Desusa. Jurša je izpostavil, da si želi, da bi bil nov kandidat za obrambnega ministra iz vrst Desusa. Foto: Ana Kovač

Sicer pa Pivčeva in Jurša danes še nista želela govoriti o imenih za novega obrambnega ministra. Počakati želijo na pogovor med premierjem Marjanom Šarcem in Karlom Erjavcem, ta je po porazu na kongresu napovedal odstop s funkcije ministra.

Pivčeva napoveduje, da si bodo prizadevali za kandidata, ki bo s političnega in strokovnega vidika čim bolj primeren za širši krog odločevalcev. "Vemo, da bo dobiti zadostno število rok spet še ena težava vladne koalicije," je dejala. Osebno tudi še nima nabora, čeprav sliši različne predloge. Ko bodo imeli nabor vsaj treh kandidatov, o katerih bodo enotni tako na organih stranke kot s poslansko skupino, bodo to že lažje povedali, je dodala, navaja STA.

Tudi nov kandidat za obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene podpore

Jurša si želi, da bi bil kandidat za novega ministra iz DeSUS ali pa vsaj nekdo, ki je imel v preteklosti pozitiven odnos do stranke. Sicer pa je Polnar danes povedal, da tudi morebitni kandidat za novega obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene njegove podpore. Kot meni, je to edina normalna drža.

Tako se je danes poslanska skupina sestala na srečanju. Tako se je danes poslanska skupina sestala na srečanju. Foto: Tomaž Bratož

Med drugim je še spomnil, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v DZ. Če bi se izkazalo, da bi lahko bolj čvrsto parlamentarno večino zagotovila SDS, bi to podprl, je ponovil. A je obenem opozoril, da bi želel najprej tudi vedeti, kdo je predlagani mandatar.

V pogovore o morebitnih novih koalicijah ni bil vključen, je zatrdil Polnar, prav tako ni bil povabljen v kakšno drugo stranko. Dejal je tudi, da nikoli ne bi sprejel povabila v SDS oziroma trenutno v nobeno drugo stranko, poroča STA.

Aleksandra Pivec Novice Aleksandra Pivec: Obrambo bo najverjetneje prevzel Šarec #video

Med glavnimi temami pogovorov tudi ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Danes sicer zaseda večina poslanskih skupin, med drugim je mogoče pričakovati pogovore o dopolnilih in podpori predlogu zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, piše STA. Še danes je mogoče vložiti dopolnila k zakonu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o katerem bo DZ odločal prihodnji teden. V LMŠ podpirajo predloge dopolnil Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, med drugim za zvišanje prispevka na 31,1 evra, zato je tudi mogoče pričakovati vložitev dopolnila za zvišanje prispevka, še piše STA.

A za zdaj ni znano, kolikšen znesek bo in kdo bo vložil to in morebitna druga dopolnila. Prav tako še ni znana podpora koalicije predlogu za zvišanje prispevka. Zlasti v SMC in SAB poudarjajo, da bo pomembno mnenje ministrstva za zdravje oziroma tudi ministrstva za finance. A na ministrstvu za zdravje dopolnil za zdaj ne komentirajo. Verjetno je, da se bodo danes o tem pogovarjali tudi koalicijski partnerji.

DeSUS Foto: Tomaž Bratož

DeSUS tega predloga ne podpira

Znano je že, da predloga zakona v takšni obliki ne podpira DeSUS, ki pa je v soboto dobila novo vodstvo. Aleksandra Pivec, ki je na kongresu premagala dolgoletnega predsednika Erjavca, danes opravlja prvi pogovor s poslansko skupino, piše STA.

Pivčeva je sicer v ponedeljek dejala, da po njenem prevzemu vodenja DeSUS položaj ostaja precej nespremenjen in stranka ostaja stabilen partner v vladni koaliciji, še piše STA.

Karl Erjavec Novice Popoln umik Erjavca: Ne le iz politike, ampak tudi iz javnega življenja

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin