Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DeSUS

Torek, 10. 5. 2011, 16.02

8 let

Pirnat: Trobec Bučanova se ne bi mogla zaposliti na ministrstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pojasnilo nekdanje ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan, da se brez javnega razpisa ne bi mogla zaposliti na pravosodnem ministrstvu, je bilo pravilno, zagotavljajo v DeSUS.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko je namreč ob tem, ko je po odstopu zaprosila za nadomestilo plače, zatrdila, da se brez javnega razpisa ne more zaposliti na ministrstvu za pravosodje. Da je ta razlaga pravilna, so prepričani tudi v DeSUS, kjer so za mnenje zaprosili pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata. Prej je opravljala funkcijo državne sekretarke Iz mnenja izhaja, da v konkretnem primeru ni videti pravne podlage za zaposlitev Trobec Bučanove na prejšnjem delovnem mestu, saj je bilo prejšnje delovno mesto funkcija državne sekretarke. Zaposlitve na tem delovnem mestu bivša ministrica iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati, saj državne sekretarje imenuje vlada na predlog ministra. Delovna mesta pred tem, torej na ministrstvu za pravosodje, glede te presoje niso relevantna, v DeSUS navajajo Pirnatovo mnenje. Pirnat: Treba je izvesti nov postopek za zaposlitev Če Trobec Bučanova ob odhodu s pravosodnega ministrstva ni sklenila sporazuma, po katerem bi se lahko vrnila na uradniško delovno mesto, se ne more vrniti na svoje prejšnje uslužbensko delovno mesto in je treba izvesti nov postopek za zaposlitev, še meni Pirnat. Brez izvedbe postopka pa bi bila zaposlitev na ministrstvu nezakonita.

Iz pravnega mnenja po navedbah DeSUS tudi izhaja, da je pomembno, da v državnem organu obstoji prosto ustrezno delovno mesto, na katerem lahko nekdanji minister kandidira za zaposlitev. Ustrezno delovno mesto je tako, ki ustreza izobrazbi in delovnim izkušnjam bivšega ministra in je tudi glede vsebine dela ter delovnih pogojev ustrezno.

Spomnimo: Kot je znano, je Duša Trobec Bučan odstopila z ministrskega mesta po treh mesecih ministrovanja in nato zaprosila za nadomestilo plače. Vodja mandatno-volilne komisije državnega zbora Bojan Kontič ji je nadomestilo odobril. Pravosodni minister Aleš Zalar je izjavil, da na ministrstvu za pravosodje imajo primerno delovno mesto zanjo in da do nadomestila ni upravičena, če se bo odločila, da službe ne sprejme. Nekdanja ministrica se je nato odločila, da se nadomestilu odpove. To je po navedbah DeSUS storila takoj.

Ne spreglejte