Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
10.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Evropska unija predsednica obisk BiH Nataša Pirc Musar

Petek, 9. 2. 2024, 10.57

2 meseca, 2 tedna

Pirc Musarjeva: Ne bi se tako trudili, če ne bi verjeli v BiH #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Želim si, da BiH stopi na evropsko pot in s tem na pot še hitrejšega napredka in razvoja, je danes v Sarajevu poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Poleg srečanj s političnimi predstavniki BiH bo predsednica danes obiskala tudi slovenske vojake, ki v Sarajevu sodelujejo v misijah Eufor Althea in Natovega poveljstva.

Nataša Pirc Musar se je danes, drugi dan obiska, sestala s predsedujočo Svetu ministrov BiH Borjano Krišto ter predsedujočima predstavniškemu domu in domu narodov parlamenta BiH Kemalom Ademovićem in Marinkom Čavaro, so sporočili z urada predsednice.

Potrdila je dobre in prijateljske odnose med državama ter izpostavila, da je BiH pomembna gospodarska partnerica Slovenije in tudi druga največja prejemnica slovenske razvojne pomoči. V luči evropske perspektive BiH je ocenila, da ima država za skok na vlak, ki pelje do marčevske pozitivne odločitve Evropske komisije o začetku pristopnih pogajanj, na voljo še nekaj tednov.

"Pred BiH so številni izzivi na poti do članstva v EU," je dejala in dodala, da ti ne bodo lahki. "Zgodovina EU je zgodovina kompromisov. Močno si želim, da tudi BiH stopi na to pot in s tem na pot še hitrejšega napredka in razvoja," je poudarila.

V četrtek se je Pirc Musar v Sarajevu sestala s člani predsedstva BiH Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem in Željko Cvijanović. Med drugim je poudarila pomen krepitve sodelovanja med državami Zahodnega Balkana in EU, saj, kot je dejala, verjame, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo BiH pač pa celotne regije.

Nataša Pirc Musar, BiH | Foto: STA Foto: STA

Pred tem je Pirc Musar na Bjelašnici, kjer so leta 1984 potekale zimske olimpijske igre, nagovorila zbrane na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske veleslalomske proge po slovenskem smučarju Juretu Franku. Ta je na odprtju iger nosil jugoslovansko zastavo, kasneje pa je v veleslalomu osvojil srebrno medaljo.

"Z današnjim dejanjem želimo ohraniti duh tistega časa, ko smo verjeli v enotnost in hkrati v raznolikost. Slovenija si želi, da bi tako hitro, kot je Jure Franko vozil tistega 14. februarja leta 1984, BiH napredovala na poti v EU," je povedala predsednica. 

Obisk slovenskih vojakov 

Danes se bo Pirc Musar mudila še v vojaški bazi v Butmirju, kjer jo bosta sprejela poveljnik sil EUFOR Althea generalmajor Laszlo Sticz in poveljnica Natovega poveljstva v Sarajevu, brigadirka Pamela McGaha. Srečala se bo tudi s pripadniki 48. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru obeh misij, in se jim zahvalila za predano opravljanje njihovega poslanstva, so še sporočili z urada predsednice.

Nataša Pirc Musar, BiH | Foto: STA Foto: STA

Respirator ventilator
Novice Nekdanjemu predsedniku vlade Federacije BiH štiri leta zapora
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva poudarila podporo BiH na poti v EU
Ne spreglejte