Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada vojska

Nedelja, 15. 5. 2011, 14.47

8 let

Peterle: Ne vidim naboja, ampak pomanjkanje strategije in volje po spremembah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 20. obletnici samostojne Slovenije se je prvi predsednik vlade in evropski poslanec Lojze Peterle srečal s člani osamosvojitvene vlade.

"S slovensko pomladjo je dišalo po spremembah. Danes take jasne in močne volje ne vidim. Še vedno vidim veliko taktiziranja, pogrešam naboj, ki bi povezal vse politične sile," meni Peterle.

"Uresničili smo naš najvišji narodno-politični cilj"

Kot je dejal nekdanji predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, jim je bila sredi maja 1990 na demokratičen način zaupana naloga, da kot izvršna oblast izvedejo projekt osamosvojitve in demokratičnih reform. Prva demokratično izvoljena slovenska vlada po drugi svetovni vojni je po volji ljudi in zaradi svojih dejanj postala tudi osamosvojitvena vlada.

"Ko je prišla slovenska pomlad s programom samostojne demokratične slovenske države, je bil nek naboj, dišalo je po spremembi. Bili smo sposobni to spremembo tudi izvesti in uresničiti naš najvišji narodno-politični cilj, to je postavitev samostojne in demokratične slovenske države," je dejal Peterle.

"Danes manjka strategije"

Danes predsednik osamosvojitvene vlade ne vidi tega naboja. Vidi pomanjkanje strategije, predvsem pa volje po spremembah, ki so ob novih izzivih nujni, da bi "šla naša država kot celota naprej". Omenil je, da so v letih 1990 in 1991 delali v dobro vseh in takrat je šele nastopila prava politična svoboda. Takrat so prelomili tudi s totalitarnim redom in to je bila po njegovem tudi bistvena podlaga za mednarodno priznanje Slovenije.

"Želim si naboja, ki bi povezal vse politične sile" Velika razlika je med temi in sedanjimi časi, pravi Peterle, ki si želi, da bi bil danes v Sloveniji spet "naboj, ki bi povezal vse politične sile". "Moja vlada je bila najbolj pestra, v njej je bila vrsta ljudi, ki niso bili v strankah ali pa so bili prej v edini možni stranki, ampak so podprli projekt in zaživeli z njim." Za Peterleta je to čudovita in dragocena izkušnja, zato je ponosen, da je vodil takšno vlado.

Prepričan je, da zdaj stranke tekmujejo v tem, kdo bo ponudil zveličavno idejo, kar je normalno, vendar ne vidi "volje zaenkrat, da bi stopili skupaj in naredili tisto, kar je treba narediti". Ne verjame v predčasne volitve, čeprav bi bile po njegovi oceni potrebne, a s programom kot leta 1990.

Mencinger: Takrat so bili politiki amaterji Tedanji podpredsednik vlade Jože Mencinger je vesel, da je bil pri ustanavljanju samostojne države zraven. "Danes imamo slabo vreme v vseh pogledih, kar pomeni slabo vzdušje. Medtem ko je bilo takrat vzdušje v državi bistveno bolje, čeprav je bila situacija dosti težja," je izjavil. Takrat so bili v politiki predvsem amaterji, kar ima svoje prednosti običajno v prelomnih časih, ker se manj zavedajo posledic in niso vezani na politiko.

Janša: Osamosvojitev smo dobro izkoristili

Prvak SDS in takratni obrambni minister Janez Janša je dejal, da dva milijona Slovencev ustvari toliko kot štiri milijone Hrvatov, kar pomeni, da smo osamosvojitev dobro izkoristili ne glede na sedanje težave. "To bi lahko bila svetla točka pri iskanju neke skupne podlage enotnosti in tudi skupnih konceptov za prebroditev sedanjih težav," je prepričan Janša.

Predčasne volitve so po njegovem najboljša možna rešitev zaradi negativnih trendov, v katere je vpeta v tem trenutku Slovenija. Skrbi ga leto 2012 in misli, da potrebujemo osvežitev političnega prostora. To je po njegovem moč, ki jo imajo v rokah volivci.

Po srečanju, ki se ga je udeležila večina od 27 članov prve slovenske vlade, so spomin na čas osamosvojitve obudili v Društvu slovenskih pisateljev.

Ne spreglejte