Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2011,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fokus 2031 Lojze Peterle

Ponedeljek, 5. 9. 2011, 15.24

8 let

Peterle: Gibanje Fokus 2031 ne namerava postati stranka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanec Lojze Peterle ustanavlja gibanje Fokus 2031. Kot je pojasnil, gibanje ne bo podrejeno nobeni stranki, želi pa pomagati pri konstituiranju močne demokrščanske opcije.

V petek so namreč ustanovili iniciativni odbor, ki mu predseduje Peterle, ustanovni sestanek gibanja pa bo v petek, 16. septembra. O imenih, ki bodo sestavljal gibanje, Peterle ni želel govoriti, poudaril pa je, da gre za "močna imena, ki jim ni vseeno za Slovenijo". Za sodelovanje pa se po njegovih besedah zanimajo nekateri akterji osamosvojitve in tudi mladi ljudje. "Slovenija je ponovno pred vprašanjem preživetja" Pobudniki gibanja po Peterletovih besedah ocenjujejo, da je Slovenija ponovno pred vprašanjem preživetja ter da vladajoča politična elita ni sposobna najti učinkovitega odgovora na krizo. Za novo kakovost slovenske politike pa je po njegovi oceni potrebna normalizacija političnega prostora, jasna profilacija strank in odprt politični dialog.

Na volitvah ne nameravajo nastopiti Fokus 2031 bo gibanje somišljenikov, ki ne bo podrejeno nobeni stranki in ne namerava postati stranka, zagotavlja Peterle. Prav tako ne nameravajo nastopiti na volitvah. Kot pravi Peterle, želijo odpreti dialog znotraj demokrščanske opcije, svoje delo pa bodo usmerili v iskanje konkretnih in dolgoročnih rešitev za Slovenijo.

Peterle: Ne gre le še za eno gibanje Peterle ob tem poudarja, da ne gre "le še za eno gibanje", pač pa za alternativo, ki bo na podlagi resnice in jasnih izhodišč vključujoče in soodgovorno iskala rešitve za vso Slovenijo. Zatrjuje še, da gibanje ne bo iskalo podpornikov, ampak sodelavce. "Sledeč demokrščanskim političnim izhodiščem bo imelo nadstrankarski in medgeneracijski značaj," pravi Peterle. Tako nameravajo delovati izrazito ekspertno in ne želijo imeti masovnega gibanja.

O ustanovitvi je Peterle obvestil tudi NSi Evropski poslanec je še pojasnil, da je z namenom ustanovitve gibanja seznanil tudi stranko NSi, katere član je. Kot pravi, v NSi ustanovitev gibanja vidijo kot možnost za sodelovanje in krepitev demokrščanske opcije.

Uhan in Tomšič nista prepričana v napoved Politična analitika Samo Uhan in Matevž Tomšič pa v napoved Peterleta, da gibanje nima namena postati stranka, nista prepričana. Vsak, ki želi ustanoviti stranko, najprej reče, da je ne bo ustanovil, ker je tu strah pred neuspehom, še dodaja. Predavatelj na fakulteti za družbene vede Samo Uhan ocenjuje, da gre pri ustanovitvi gibanja za dve nalogi: najprej testirati potencial, ki ga takšno gibanje ima, ter ugotoviti ali ima gibanje vendarle potencial prerasti v politično stranko. "Zelo oportuno je dejati, da ne nameravaš ustanoviti politične stranke, pri tem pa ne navedeš, zakaj bi artikuliral del političnih stališč," pravi Uhan.

Tomšič: Takšna grupacija bi oslabila NSi Tudi predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici Matevž Tomšič ocenjuje, da Peterletova napoved, da z njegovim novoustanovljenim gibanjem ne bodo nastopili na volitvah, še ni čisto gotova. Če se bo gibanje odločilo za nastop na volitvah, pa bo "takšna politična grupacija kvečjemu oslabila NSi in ji s tem otežila vstop v parlament, s čimer bo koristila predvsem nasprotni politični opciji", meni analitik.

"Ni še čisto jasno, kakšen naj bi bil smoter gibanja" Tomšič ob tem ugotavlja, da zaenkrat ni čisto jasno, kakšen naj bi bil pravzaprav smoter tega gibanja, saj Peterle ni predstavil kaj dosti konkretnega, sploh ne v programskem smislu. Kar je bilo povedano, so bile bolj ali manj neke splošne fraze. Očitno je samo, da bo gibanje povezovalo ljudi demokrščanske usmeritev, pravi Tomšič.

Uhan: Verjetno gre za premeščanje znotraj desnice Uhan tudi opozarja, da ima ustanovitev gibanja opravka z navidezno enotnostjo na desnici, kjer pa še vedno vedno obstajajo stari konflikti. "Pred volitvami je pravi čas, da se strani stehtajo in ugotovijo realno težo," še pravi Uhan, ki dodaja, da gre zelo verjetno za premeščanje znotraj desnice, tudi po smrti Andreja Bajuka.

"Vzpostavljanje političnega profila z neko bolj očitno krščansko konotacijo" Pri ustanovitvi gibanja gre po Uhanovem mnenju tudi za vzpostavljanje političnega profila z neko bolj očitno krščansko konotacijo, ter Peterletovo nezadovoljstvo z vodstvom NSi. Slednjo sicer Uhan ocenjuje kot praktično neprepoznavno stranko, pri morebitnem sodelovanju NSi z novim gibanjem pa vidi problem liderstva.

Po mnenju Tomšiča pa je vprašanje, če bo Peterletovo gibanje sploh podprlo obstoječe desnosredinske stranke. Pa tudi če jih bo, Tomšič meni, da ne bo kaj dosti prispevalo k njihovi podpori na volitvah, saj naj bi bili v tej družbi zbrani tudi določeni posamezniki, ki so v preteklosti v politiki t. i. demokrščanskega pola igrali precej problematično vlogo oz. so precej prispevali k zatonu slovenskih krščanskih demokratov, navaja.

Ne spreglejte