SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pena na reki Soči. Policija še preiskuje ozadje onesnaženja.

0,10

termometer

Soča pena | Ali izlita snov res ni bila nevarna, bo dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave. | Foto: STA
Ali izlita snov res ni bila nevarna, bo dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave. Foto: STA

Intervencijske službe so iz Soče po četrtkovi nesreči v TKK Srpenica odstranile vse pregrade za lovljenje iztekle snovi. Davi ob 10. uri so reko znova odprli tudi za plovbo, je danes povedal poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, ki je koordiniral akcijo. Službe v TKK in pristojne državne organe še čaka delo, občani pa so vznemirjeni.

Melinc ne izključuje, da se bo na reki še vedno videlo onesnaženje, predvsem v tolmunih, kjer voda zastaja dlje časa, so pa vse dozdajšnje analize pokazale, da je voda ustrezna.

Poveljnik Gasilske zveze Kobarid Andraž Mašera je pred tem za STA dejal, da bodo gasilci in pripadniki civilne zaščite še naprej opravljali monitoring stanja reke, ki pa je po njegovih besedah nekoliko boljši kot v četrtek. "Višji vodostaj Soče bi še bolj razredčil snov in očistil strugo," je dodal.

Domačini ostajajo zaskrbljeni, v Sočo izteklo dve toni snovi

Iz tovarne TKK se je v Sočo izlilo najmanj dve toni polikarboksilatnega polimera z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu sicer ni klasificiran kot nevarna snov. Izlita snov je bila vidna kot pena na površini vode.

Dogodek je sprožil buren odziv med domačini. V četrtek zvečer se jih je okoli 70 zbralo pred tovarno TKK v Srpenici in prižgalo sveče na pločniku pred njo. Iz Soče so tudi odvzeli vzorce vode in napovedali, da bodo njihove vzorce dali v analizo ter jo tudi sami plačali iz donacij, saj ne zaupajo uradnim rezultatom.

Policija pojasnjuje: 

S Policijske uprave Nova Gorica so medtem uradno sporočili, da so v četrtek ob 6.36 od občana prejeli prijavo, da so na reki Soči blizu naselja Trnovo ob Soči opazili belo peno.

"Na kraj so bili napoteni policisti Policijske postaje Bovec, ki so ugotovili, da je prišlo do izlitja za zdaj še neznane količine snovi v reko Sočo med naseljem Srpenico in Kobaridom. Policija je glede onesnaženja reke Soče poleg pravosodnih organov (preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici) obvestila tudi druge pristojne ustanove (Regijski center za  obveščanje Nova Gorica, civilno zaščito, gasilce in inšpekcijske službe). Po prvih podatkih izlita snov naj ne bi bila nevarna za okolje (ljudi, živali in rastline), vendar bo to dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave," so zapisali v sporočilu za medije. Gasilci PGD Kobarid in PGD Tolmin so včeraj pri kraju Idrsko na gladino reke Soče namestili pregrado.

dolina Soče, reka Soča Novice Soča onesnažena, šlo naj bi za izlitje iz TKK v Srpenici

Opravili so policijsko preiskavo, odvzeli in zavarovali pa so tudi vzorce za nadaljnjo policijsko preiskavo. Policisti Policijske postaje Bovec nadaljujejo s preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja iz malomarnosti (po 332. členu KZ-1, 4. odstavek v zvezi s 1. odstavkom 1. točka).

Vzorce vode vzeli na lastno pobudo 

Podjetje TKK Srpenica je sicer na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin