Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
17. 4. 2013,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

univerza

Sreda, 17. 4. 2013, 11.40

8 let

Pejovnik o plagiatorstvu: Univerza ne bo dovolila nikakršnih političnih pritiskov (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Soočamo se s težavo, ko magisterij premierke več kot očitno kaže vse znake plagiatorstva. Deli so dobesedno prepisani, brez navajanja avtorjev. To je po definiciji plagiat, trdijo v podmladku SDS.

Odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino je pripravil javno predstavitev mnenj o problematiki plagiatorstva pri izdelavi diplomskih del, strokovnih ter znanstvenih magisterijev in doktoratov. Umek: Jasno je, da je del krivde tudi na mentorjih in komisiji Andrej Umek z Univerze v Mariboru je prepričan, da bo vprašanje intelektualne lastnine eno najpomembnejših pri političnem odločanju v 21. stoletju in bo imelo, kot pravi, podobno vlogo kot vprašanje materialne lastnine v 19. stoletju. O plagiatorstvu pri diplomskih, magistrskih in doktorskih nalogah je povedal, da za vse ne more biti kriv študent, saj gredo naloge tudi skozi pregled mentorja in komisije, ki posledično nosita svoj del odgovornosti. "Jasno je, da tudi njima pripada del krivde," je izpostavil in dodal, da so bili do zdaj vedno kot edini krivci kaznovani le študenti. "Če se izvaja sankcije proti študentu, bi morali razmisliti tudi o sankcijah proti mentorju in komisiji, ki je nalogo odobrila in potrdila," je zatrdil. Potrata: Pri javnih funkcionarjih lahko govorimo o političnih motivih za sum plagiatorstva Poslanka Majda Potrata (SD) meni, da je naloga akademske sfere, da po trdno zastavljenih kriterijih izvede tiste korake, ki so potrebni, da se sum o plagiatorstvu potrdi ali ovrže. Kot je dejala, se namreč vse prevečkrat dogaja, da se po javno izraženem sumu težko spravi duha nazaj v steklenico. Ob tem je dodala, da je ravno pri nosilcih javnih funkcij mogoče govoriti o političnih motivih za takšno ravnanje.

Grims: Plagiatorji na položajih v tujini znižujejo vrednost našim izobražencem Branko Grims (SDS) je opozoril, da je za akademsko skupnost, ne pa tudi za celotno državo, problematičen vsak plagiat, težava Slovenije pa je, če ugotovimo, da ima plagiat nekdo na ključni funkciji, saj si s tem v tujini znižujemo vrednost naših izobražencev. Prepričan je, da je to tudi zelo slabo sporočilo mladim, saj gre za vprašanje vrednot in vodenja z vzgledom.

Tudi Aleksander Rant iz podmladka SDS je podobno kot Umek opozoril na odgovornost mentorjev in univerz pri pojavu plagiatorstva. Poudaril je še: "Soočamo se z aktualnim problemom, ko magisterij premierke po pregledu več kot očitno kaže vse znake plagiatorstva. Govorim o delih, ki so dobesedno prepisani brez navajanja avtorjev. To je po definiciji plagiat."

Pejovnik: Univerza v Ljubljani skrbi za svojo verodostojnost in kakovost Rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik je povedal, da so od začetka njegovega mandata odvzeli en doktorski naziv, en magistrski naziv, štiri nazive, pridobljene z diplomo, ena magistrska naloga pa je po njegovih besedah še v postopku.

"Naj vas ne skrbi, Univerza v Ljubljani skrbno skrbi za svojo verodostojnost, skrbno skrbi za svojo kakovost in ne bo dovolila nikakršnih političnih pritiskov," je sklenil svoj nagovor.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mirko Pečarič je izpostavil, da podatki o številu plagiatov ne obstajajo, visokošolski zavodi pa vodijo podatke o odvzetih nazivih, na podlagi česar lahko sklepamo, da gre po večini za odvzeme zaradi plagiatorstva.

Pečarič je še ocenil, da so metode, ki jih uporabljamo za ugotavljanje plagiatorstva, ustrezne.

Ne spreglejte