SiolNET. Novice Slovenija
8,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pečan: Ravnatelji pri obveznem samotestiranju pričakujemo težave

8,70

termometer

Gregor Pečan ravnatelj | Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, pravi Pečan, a je prepričan, da jih čakajo velike težave.  | Foto: Mediaspeed
Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, pravi Pečan, a je prepričan, da jih čakajo velike težave. Foto: Mediaspeed

V združenju ravnateljev ob skorajšnji uvedbi obveznega samotestiranja učencev pričakujejo težave, je za STA danes dejal predsednik združenja Gregor Pečan. Pri tem je navedel potrebo po asistiranju najmlajšim učencem pri izvedbi samotestiranja kot tudi verjetno nasprotovanje dela staršev, ki so proti ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa.

Skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja bolezni covid-19 bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na ministrstvu za izobraževanje so sprva navedli, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno, naknadno pa so sporočili, da bo v šolah obvezno.

V združenju ravnateljev ob tako hitrem prehodu od prostovoljnega testiranja v domačem okolju pričakujejo težave, je za STA danes povedal predsednik združenja ravnateljev Pečan. Ob tem je spomnil, da so v sosednji Avstriji najprej testirali doma in nato v šolskem okolju, pri čemer testiranje ni bilo obvezno, je pa bil negativen test pogoj za vstop v šolo.

Podatki o samotestiranju doma sploh niso znani 

Pri nas pa gremo po njegovem mnenju še korak dlje, pri čemer sploh ni podatkov, koliko otrok se je v domačem okolju v resnici testiralo. Pri izvajanju testov v šolah je Pečan opozoril na množico staršev, ki nasprotujejo vsem ukrepom za zajezitev virusa, ne samo testiranju.

"Ravnatelji imamo občutek, da so nas ponovno potisnili v prvo bojno linijo in verjetno ponovno tako, kot je bilo vse doslej, ne bomo imeli neke podpore," je dejal. Na inšpektoratu jim dopovedujejo, naj se glede samotestiranja pogovarjajo in prepričujejo starše, "kot da smo šole bile ustanovljene za pregovarjanje državljanov", je dodal Pečan.

Pritisk staršev velik, v šolah brez podpore  

Stvar je še bolj nerodna, ker se je do zdaj večina ukrepov izkazala za nezakonite ali celo neustavne, je še izpostavil. V šolah so tako povsem osamljeni in brez podpore, "starši pa se potem po mili volji znašajo nad nami", pravi.

Predsednik združenja ravnateljev je opozoril tudi na težave, povezane s tem, da bodo morali učitelji pomagati najmlajšim pri izvedbi samotestiranj, saj "si nihče ne dela utvar, da so šest- in sedemletniki sposobni sami izvajati to testiranje".

Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, čeprav, kot je spomnil Pečan, imajo velike kadrovske težave, saj tudi učitelji zbolevajo oziroma odhajajo v karanteno. "Nalagati takšne ukrepe brez premisleka, brez posvetovanja je milo rečeno neresno," je še ocenil.

samotestiranje Novice Samotestiranje za učence in dijake od 15. novembra obvezno, maske že prej Danes so se na Pot ob žici podali še osnovnošolci. Novice So šole pripravljene na obvezno samotestiranje osnovnošolcev? #video Janez Poklukar Novice Minister prosi za pomoč: "V bolnišnicah potrebujemo dijake in študente" janez poklukar Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah Janez Poklukar Novice Poklukar: Župani, prosim vas za pomoč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin