Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2022,
12.52

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

62

Natisni članek

Volitve 2022

Nedelja, 24. 4. 2022, 12.52

2 leti

Do 16. ure glasovalo 49,3 odstotka vseh volilnih upravičencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

62

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog tri tisoč volišč za državnozborske volitve, volivci so lahko svoj glas oddali do 19. ure. Do 16. ure je glasovalo skoraj 50 odstotkov volilnih upravičencev.

Danes je imelo 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali so med 1.476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah. Do 19. ure je bilo odprtih 2.995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje je potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je do 16. ure svoj glas oddalo 836.081 volivcev, kar predstavlja 49,30 odstotka volilnih upravičencev. Za primerjavo: na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 je do 16. ure glasovalo 34,32 odstotka vseh volivcev. Končna volilna udeležba je bila 52,64 odstotka.  

Na enem od volišč zmanjkalo glasovnic

Na volišču Senožeti (v gasilskem domu) v občini Dol pri Ljubljani je zmanjkalo glasovnic, poroča Delo. Kot je za Delo povedal predsednik DVK Dušan Vučko, bodo volilne glasovnice naknadno pripeljali na omenjeno volišče in po potrebi podaljšali obratovanje volišča. Po njegovih besedah bi moral okrajni volilni odbor zagotoviti oziroma naročiti toliko glasovnic, kot je v okraju volilnih upravičencev, a se to tu očitno ni zgodilo. Kot je dodal, pa je vse presenetila visoka volilna udeležba. 

Najvišja udeležba v Kranju, najnižja v Mariboru

Danes do 11. ure je bila najvišja volilna udeležba v volilni enoti Kranj, in sicer 51,90-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 46,06-odstotna. Volilni okraj z najvišjo volilno udeležbo do 16. ure je Škofja Loka 2 (60,22 odstotka), volilni okraj z najnižjo volilno udeležbo pa Maribor 4 (34,32 odstotka).

Do 10. ure 296 obvestil o kršitvah volilnega molka

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molka je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev začel v petek opolnoči, danes do 10. ure skupno prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Dežurna služba je samo danes prejela 54 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Večina obvestil se nanaša na sporočilo elektronske pošte, poslano na večje število naslovov in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji, so na svoji spletni strani navedli na notranjem ministrstvu.

Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše, po 20.30 pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Uradni rezultati do 10. maja

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

Ne spreglejte