Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
16.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pogodba vlada

Petek, 15. 4. 2011, 16.27

7 let, 12 mesecev

Parlamentarne stranke v večini naklonjene vladni odločitvi glede pogodbe o nakupu patrij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V parlamentarnih strankah so večinoma naklonjeni četrtkovi odločitvi vlade, da za zdaj ne gre v tožbo za ničnost pogodbe o nakupu oklepnikov Patria.

Vlada je na četrtkovi seji sklenila, da vsaj za zdaj ne bo vložila tožbe na ničnost pogodbe z Rotisom o nakupu oklepnikov Patria. Je pa ob tem pooblastila ministrstvo za obrambo, da v času trajanja odprtih sodnih postopkov poskuša doseči prenovo pogodbe. "Od tožbe za ničnost pogodbe, ne bi nič dobili" Iz SD so sporočili, da se na odločitev vlade ne bodo posebej odzvali. Premier in predsednik SD Borut Pahor pa je že v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da tudi če bi vlada šla v tožbo za ničnost pogodbe, od tega ne bi nič dobili. Vlada bi namreč mogla po njegovih besedah v celoti izpolnjevati pogodbene obveznosti. Če pa bi prišlo do pravnomočne sodbe, v kateri bi dokazali korupcijo pri poslu nakupa patrij, bo pogodba po zakonu nična, pojasnjuje. V SDS četrtkove odločitve vlade niso želeli komentirati.

Zares: Pogajanja s Patrio je treba nadaljevati

Glede na to, da pravdni postopek o ničnosti pogodbe že poteka, je vladna odločitev, da ne vloži take tožbe, logična, pa so pojasnili v Zares. "Sodišče bi namreč tako tožbo zavrnilo, saj ne sme voditi dveh pravd o enakem zahtevku. Ker ničnost - če jo bo sodišče ugotovilo - učinkuje erga omnes (proti vsem), je to tudi nepotrebno," so zapisali. Glede na to, da se bo pogodba do sodne odločitve izvajala dalje, je treba po njihovem "nadaljevati tudi pogajanja s Patrio in storiti vse, da se pogodba spremeni".

Erjavec za reprogramiranje pogodbe Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je že v četrtek izrazil zadovoljstvo z odločitvijo vlade. Kot je dejal, so prevladali argumenti, da ni pravne podlage za vložitev tožbe za ničnost pogodbe. S tem tudi naj ne bi bila povzročena škoda, ki bi jo prinesla tožba. Erjavec še vedno podpira stališče ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, da je najboljša rešitev vprašanja reprogramiranje pogodbe.

SLS: Vlada aferi noče priti do konca V SLS na drugi strani odločitev vlade obžalujejo. Kot je zapisal poslanec Gvido Kres, niti niso pričakovali, da bo vlada "storila kaj konkretnega", saj bi lahko storila že leta 2008, ko je SLS pozvala vlado, naj odstopi od pogodbe. Kljub temu pa Kres opozarja, da je lahko odstop od pogodbe v tem trenutku še dražji kot kaj drugega. Zdi se mu, kot da vlada "noče priti do konca aferi Patria, pa čeprav jo je kot očiten primer korupcije izrabila v volilni kampanji leta 2008," je med drugim zapisal poslanec SLS.

Jelinčič: Na vladi imamo samo politične veljake Predsednik SNS Zmago Jelinčič je četrtkovo odločitev vlade označil za logično, je pa po njegovih besedah žalostno, da je potrebovala toliko časa, da je ugotovila, kaj je prav. "To kaže, da na vladi nimamo niti finančnih strokovnjakov niti kakšnih drugih strokovnjakov, še posebej ne s področja mednarodnega poslovnega prava, ampak da imamo samo politične veljake, ki na vsak način skušajo pomagati določenim podjetjem in določenim političnim opcijam," je povedal Jelinčič.

V LDS odločitve vlade niso posebej komentirali. Minister za pravosodje Aleš Zalar je sicer že v četrtek po seji vlade opozoril, da je odprt sodni postopek v zvezi z zatrjevano ničnostjo (gre verjetno za tožbo Sistemske tehnike proti državi) po oceni pravobranilstva lahko procesna ovira za vložitev še ene tožbe v isti stvari - torej o ničnosti iste pogodbe. V takih primerih lahko sodišče tožbo zavrže, je poudaril.

Ne spreglejte