Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Papir Servis selitev vlada

Torek, 4. 6. 2013, 18.12

8 let

Papir Servis vlado poziva, da jim omogoči obratovanje v Vevčah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družba Papir Servis je konec maja na vlado naslovila javni poziv za omogočanje obratovanja družbe na lokaciji v Vevčah, so sporočili s Papir Servisa. Tja se obrat seli iz ljubljanskih Most.

Nimajo pa še pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja, saj je bilo nanj podanih več pritožb. O njih ministrstvo za kmetijstvo in okolje še ni odločilo.

V Papir Servisu so pritožbe civilnih iniciativ označili za nerazumne in pristransko argumentirane ter zapisali, da po zahtevani selitvi iz Most na lokaciji v Vevčah kljub predhodnim zagotovilom pristojnih državnih institucij ne morejo obratovati. "Še več, ne glede na pridobljena dovoljenja in dokazila, da naše podjetje ne povzroča nikakršnih okoljskih tveganj, se s strani nekaterih posameznikov vztrajno zavaja širšo in lokalno javnost o nasprotnem," so zapisali v sporočilu za javnost.

Krajani Vevč zbirajo podpise proti selitvi V družbi so pojasnili še, da je javni poziv, ki so ga poslali vladi, prostovoljno podpisalo več kot 700 zaposlenih v skupini. Pojasnili so, da so razlogi za takšen ukrep nastali na podlagi že povzročene nepopravljive poslovne škode in ogroženosti najmanj 800 delovnih mest. Ob tem so zanikali, da bi poziv zaposleni podpisovali pod prisilo vodstva ali da bi kdo izgubil zaposlitev, ker se za podpis ni odločil. Dodali so še, da poziva ni podpisalo okoli 200 zaposlenih.

Krajani Vevč pa ob tem nadaljujejo z zbiranjem podpisov proti selitvi Papir Servisa v njihovo okolico, saj nasprotujejo skladiščenju in predelavi odpadne embalaže v svoji bližini. Ob tem opozarjajo, da bo Ljubljanica še bolj onesnažena in pričakujejo povečan hrup, tovorni promet in izpuste.

Da bi opozorili na svoje nasprotovanje selitvi družbe, so do sedaj organizirali tudi dva protesta. Tam so med drugim sporočali, da imajo po ustavi pravico do čistega in zdravega okolja ter da ne želijo nove ekološke bombe na Vevčah.

Selitev Papir Servisa, ki naj bi na novi lokaciji v Vevčah začel delovati s tem mesecem, je komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na novinarski konferenci je ponovil, da se družba seli v industrijsko območje ter da je edina težava, s katero se bodo morali soočiti krajani, povečanje tovornega prometa. Ob tem je pojasnil še, da se bodo v nekaj letih vse odpadne surovine zbirale v za to namenjenem centru na Barju.

Ne spreglejte