Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 4. 2015,
7.22

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

velikonočni ponedeljek Vatikan

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 7.22

5 let

Papež z molitvijo v Vatikanu sklenil velikonočne slovesnosti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek je na Trgu svetega Petra v Vatikanu, na katerem se je pod sinjim pomladanskim nebom zbralo na tisoče vernikov, vodil molitve ob današnjem velikem ponedeljku.

S tem so se tudi končale letošnje velikonočne slovesnosti v Vatikanu, ki so se začele na veliki četrtek. Ob današnji molitvi je Frančišek pozval k zaščiti preganjanih kristjanov, ki jih je označil kot "mučenike današnjega sveta". Kot je dejal, so kristjani danes žrtve preganjanja v enaki meri, kot so bili na samem začetku "v prvih stoletjih".

Papež zahteval pomoč za obrambo in za zaščito kristjanov Svet tega "nesprejemljivega zločina" ne bi smel le nemo spremljati, je opozoril. "Mednarodna skupnost ne sme pogledati stran. Preganjanje kristjanov je nevaren razvoj dogodkov, ki posega v temeljne človekove pravice," je poudaril ter zahteval "konkretno pomoč za obrambo in za zaščito naših bratov in sester", ki so preganjani in pobiti le zato, ker so kristjani.

V Jeruzalemu molitev ob zidu objokovanja Ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu - za Jude je to najbolj svet kraj za molitve na svetu - je medtem danes potekala tradicionalna molitev ob teden dni trajajočem judovskem prazniku pesah, katere korenine segajo nazaj v biblične čase. To molitev oziroma duhovniški blagoslov lahko opravljajo le judovski moški, ki naj bi bili neposredni potomci Mojzesovega brata Arona po očetu. Na njej se je zbralo kakih 50 tisoč judovskih vernikov, med njimi najvišji izraelski rabini. S teden dni trajajočim pesahom, judovsko veliko nočjo, se spominjajo izhoda Judov iz Egipta. Začel se je v petek ob sončnem zahodu, glavni pa so prvi dnevi.

Velikonočni ponedeljek priložnost za oddih in izlet Dan po veliki noči se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Kristjani verujejo, da je Jezus po smrti na križu, ki jo praznujejo na veliko noč, vstal od mrtvih. To se je po navedbah iz evangelija potrdilo tudi, ko sta dva izmed njegovih učencev po velikonočnem dogajanju potovala v Emavs in se jima je Jezus prikazal. Po običaju je tako dan po veliki noči namenjen obiskom, kot naj bi verniki novico o Jezusovem vstajenju delili s sorodniki in prijatelji ter drugim svetom. Ker je pri nas, tako kot v večini evropskih držav, to tudi dela prost dan, ga številni izkoristijo za oddih in izlete.

Ne spreglejte