Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
16.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Pahor proslava koncentracijsko taborišče

Torek, 27. 8. 2013, 16.02

7 let, 12 mesecev

Pahorjeva minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj je na sinočnji slovesnosti želel povedati Boris Pahor, pa mu slepo sledenje protokolu skoraj ni dalo priložnosti?

"Jaz bi rad samo eno minuto," je stoletnik na sinočnji slovesnosti, prirejeni ob njegovem stotem rojstnem dnevu, v ljubljanski Operi ponovil trikrat. Slovenija se mu je tako klanjala, da ga skoraj ni slišala.

Boris Pahor "Želel sem opozoriti na iniciativo, ki jo je začel italijanski profesor zgodovine Ferruccio Tassin v spomeniškem središču v nekdanjem koncentracijskem taborišču Visco. Da bi se tam zbiral material iz vseh koncentracijskih taborišč, Gonars, Rab, Treviso, Chiesa Nuova, Renici, v katerih so umirali naši ljudje," pravi danes Boris Pahor, ki si je sinoči na proslavi sicer sam vzel tisto minuto, za katero je prosil.

Taborišče Gre za koncentracijsko taborišče Visco pri Palmanovi, ali po slovensko Višek, kakšnih deset kilometrov od Trsta. Taborišče, ki je ohranjeno takšno, kot je bilo, z vsemi barakami in infrastrukturo. Taborišče, v katerem je Igo Gruden napisal Rabske pesmi. To je tudi taborišče, v katerem italijanske občinske oblasti ne dovolijo ogleda zaradi varnostnih razlogov. V preteklosti so tako zaradi varnostnih razlogov pred vrati ostali šolarji na eksukurzijah, pa tudi predstavniki slovenske države.

Profesor Tassin "Italijanske oblasti so del tega taborišča že zaščitile, a ne v celoti. Borim se za preostanek taborišča. Veste, ker občina bo pustila, da gre vse k vragu," pa danes pravi profesor Ferruccio Tassin, na katerega se je sinoči po televiziji obračal Boris Pahor.

Taborišče je že leta 2010 izpadlo iz načrtov mestnih oblasti. "Jaz želim taborišče ohraniti kot spomeniško središče, z vsemi barakami in vsem drugim, kot je na primer Nemčija naredila z Auschwitzem. A če bodo mestne oblasti naredile kakšno stanovanjsko naselje ali trgovsko središče, je konec."

"Italija še ni obračunala s fašizmom" "Italija še ni obračunala s fašizmom," še pravi profesor."Italijansko politiko malo briga za vse skupaj. Zdaj se sicer nekaj zanimajo, dobili smo novo predsednico pokrajine, pa slovenskega predstavnika v pokrajini Igorja Gabrovca, tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano nam je dal načelno podporo. A stvari se ne premaknejo naprej."

Podpora Slovenije "V Primorskih novicah sem videl, da mi je za rojstni dan čestital tudi predsednik Italije Giorgio Napolitano. A kaj naj s temi čestitkami? Ni omenil fašizma. Za nas, za manjšino, je bil fašizem veliko večje zlo kot komunizem," danes pojasnuje Boris Pahor.

"Tisto minuto pa sem ukradel, saj vem, da je bil urnik zelo natrpan. Bil sem na kosilu pri predsedniku Pahorju, ki me je prijazno poslušal in se smehljal. Vsi so se mi smehljali in mi čestitali za rojstni dan. Ampak mi potrebujemo podporo."

Koga?

"Vlade, države, tudi predsednik Pahor bi bil v redu."

Ne spreglejte