SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor predsedniške prostore poimenoval po Pučniku, Drnovšku in Bučarju

0

termometer

Več sto državljanov je ob dnevu odprtih vrat obiskalo predsedniško palačo, kjer jih je sprejel predsednik republike Borut Pahor.

Navdušen, da se je v dvorani zbralo rekordno število ljudi, je v govoru poudaril pomen narodne enotnosti ob prelomnih zgodovinskih trenutkih in negotovih okoliščinah. Danes pa moramo stremeti k sodelovanju, pravi.

Prostore poimenoval po treh preminulih očetih državnosti Ker danes mineva 25 let od razglasitve rezultatov plebiscita, je Pahor na dnevu odprtih vrat, ki ga sicer v predsedniški palači organizirajo ob vsakem državnem prazniku, nastopil kot slavnostni govornik. Ob tej priložnosti so prvič za javnost odprli tudi tri prostore v uradu, ki jih je Pahor poimenoval po treh preminulih očetih slovenske državnosti, Jožetu Pučniku, Francetu Bučarju in Janezu Drnovšku.

Kot je dejal, je enotnost mogoče zgraditi le okrog vizije. Stremljenje k enotnosti brez vizije je nesmiselno, je prepričan. Enotnost pa ne zraste čez noč, treba jo je gojiti s sodelovanjem, je še dejal Pahor, ki pravi, da moramo v prelomnih zgodovinskih trenutkih kot narod in država vedeti, kaj hočemo.

"Premalo se ukvarjamo z načrti za prihodnost" Danes se moramo po njegovem z bistveno večjo radovednostjo obrniti v prihodnost, jo bolje razumeti in tudi bolj oblikovati po naši podobi. "Premalo se ukvarjamo z načrti za prihodnost. Kot da bi bili nemočni glede nje ali pa da je samoumevna. Ne eno ne drugo ni res," je dejal zbranim.

Predsednik si je po govoru vzel tudi čas za obiskovalce, jih sprejel v svoji pisarni, z njimi pokramljal. Nekateri, predvsem otroci, so mu prinesli manjša darila, denimo med z ilirskobistriškega ali pa svoje risbice, ter ga povabili na obisk svojih šol. Poleg skupin učencev z različnih osnovnih šol so na dan odprtih vrat prišle še številne družine pa tudi starejši obiskovalci.

Miro Cerar: Ni samoumevno vse, kar imamo Predsednik vlade in največje koalicijske stranke SMC Miro Cerar medtem v voščilu od državnem prazniku poudarja, da "vse, kar imamo, ni samoumevno". "Tudi v prihodnje si bo treba vedno znova skupno prizadevati, da bomo Slovenijo in vse njeno bogastvo ohranili lepo in zdravo ter jo uspešno razvijali v skupno dobrobit," je zapisal Cerar.

Cerar vsem želi lep državni praznik, se zahvaljuje "za zaupanje in izjemno požrtvovalnost, da lahko skupaj ustvarjamo novo zgodbo za prihodnost. Vam in vašim najbližjim želim tudi prijetno in uspešno novo leto".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin