SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor predlagal novega viceguvernerja Banke Slovenije

0,18

termometer

Banka Slovenije
Po presoji kandidatur in opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin se je Pahor odločil na položaj predlagati Marjana Divjaka. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v DZ poslal predlog za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju nasledil Primoža Dolenca. Po presoji kandidatur in opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin se je Pahor odločil na položaj predlagati Marjana Divjaka, so sporočili iz kabineta predsednika republike.

"Kandidat izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče sklepati, da je med vsemi kandidati najbliže potrebni podpori poslank in poslancev za izvolitev," so zapisali v uradu Boruta Pahorja.

Kandidat za mesto viceguvernerja Banke Slovenija se bo še pred odločanjem v DZ predstavil javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači v prihodnjem tednu.

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči DZ ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike, so še spomnili v predsednikovem uradu.

DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Pahor se je posvetoval s poslanskimi skupinami 

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja Banke Slovenije objavil oktobra, ker viceguvernerju in namestniku guvernerja Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Na poziv je prispelo pet predlogov kandidatur, poleg Divjaka so se prijavili še Branko Babič, Miha Mihič in Sibil Svilan, vnovič se je prijavil tudi Primož Dolenc. O kandidatih je predsednik Pahor prejšnji teden opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami.

V svetu Banke Slovenije so poleg Dolenca še guverner Boštjan Vasle in viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Banka Slovenije o gospodarski rasti Posel danes Banka Slovenije zvišala napoved gospodarske rasti na 6,7 odstotka #video ledene sveče ledena sveča Novice Odmrznjena Slovenija Denar evri Posel danes Slovenci z rekordnimi prihranki v bankah nepremičnine, nakup hiše, stanovanjski kredit Posel danes Je zdaj pravi čas za nakup nepremičnine?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin