SiolNET. Novice Slovenija
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor predlagal kandidata za sodnika na Sodišču EU

1,64

termometer

Dnevi pravnikov, Ljubo Bavcon, Marko Ilešič, Marijan Pavčnik, Branko Masleša, Lojze Ude, Zvonko Fišer
Foto: Tomaž Primožič/FPA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v državni zbor posredoval predlog za izvolitev Marka Ilešiča za kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Ilešič je bil že doslej sodnik na tem sodišču. Javnosti se bo predstavil v ponedeljek opoldne, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so utemeljili, se je predsednik Borut Pahor po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora odločil, da za kandidata za omenjeno mesto državnemu zboru predlaga Ilešiča, "uglednega dolgoletnega sodnika Sodišča EU in večkratnega predsednika senatov tega sodišča".

Zdaj bo na vrsti državni zbor, kjer bo moral kandidat na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Če mu bo to uspelo, pa ga čaka še preizkus pred t. i. odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU. Glede na to, da Ilešič slovenske barve zastopa že od vstopa Slovenije v povezavo leta 2004, ne bi smel imeti večjih težav.

Postopek imenovanja Marka Ilešiča sicer traja že skoraj eno leto. Razpis za položaj je bil objavljen 26. junija lani. Ilešič je bil eden od sedmih kandidatov, ki so se prijavili.

Sodni svet je njegovo kandidaturo kot najprimernejšo podprl že novembra lani. Kot so tedaj zapisali v obrazložitvi, je "eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ki je bil in je še vpet tako v širše mednarodno kot domače pravniško okolje, z bogatimi akademskimi (tudi vodstvenimi) izkušnjami in dolgoletnim sodelovanjem pri oblikovanju odgovorov na različna zahtevna pravna vprašanja z vidika teorije in prakse".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin