SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor predlaga imenovanje Tine Žumer za viceguvernerko Banke Slovenije

0,21

termometer

Borut Pahor
Foto: STA

Predsednik države Borut Pahor je danes predsedniku državnega zbora posredoval predlog za imenovanje viceguvernerke Banke Slovenije. Pahor na to mesto predlaga Tino Žumer. V torek se bo kandidatka še predstavila javnosti, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je po posvetu z vodji poslanskih skupin v državnem zboru v začetku marca sporočil, da bo za viceguvernerko Banke Slovenije predlagal Žumrovo, če bo po dodatnih neformalnih posvetih ugotovil, da uživa zadostno podporo. "Kandidatka izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče tudi sklepati, da uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev," so iz njegovega urada sporočili danes, poroča STA.

Žumrova se bo v torek predstavila javnosti

Žumrova se bo sicer še pred odločanjem v državnem zboru predstavila javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači v torek. Kot so navedli v Pahorjevem uradu, javne predstavitve prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike, navaja STA.

Na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije je sicer konec lanskega leta Pahor prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Žumrova.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja lani uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Oktobra lani je Pahor državnemu zboru v potrditev že predlagal Brezigar Mastenovo, ki pa ni dobila potrebne večine, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin