Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

KPK

Petek, 7. 3. 2014, 14.57

8 let

Pahor: Novi senat KPK se je odločil za nehvaležno delo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik Borut Pahor meni, da so člani novega senata KPK popolnoma predani svoji novi nalogi ter da ni nobenih okoliščin, zaradi katerih bi trpela njihova integriteta.

Pahor je po pogovoru s trojico, ki bo sestavljala nov senat Komisije za preprečevanje korupcije, namreč ugotovil, da nikomur niso nič dolžni ter so suverene in pogumne osebnosti.

Pahor je na predstavitvi novega senata komisije Borisu Štefanecu, ki bo z 31. marcem postal predsednik KPK, ter njegovima namestnikoma Juretu Fermetu in Darku Staretu zaželel veliko uspehov. Obenem si želi, da bi jim javnost ob rezultatih zaupala.

Med možnostmi, ki jih je imel, je izbral tri, ki bodo po njegovi presoji najboljše opravljali zaupane dolžnosti in pristojnosti. Dejal je, da bi si upal razpis ponoviti, a se mu ni zdelo potrebno.

Pahor se je z novim senatom sestal že v četrtek, ko je podpisal ukaz o imenovanju, ponovno pa pred uradno predstavitvijo javnosti. Dejal je, da se je trojica odločila za nehvaležno in dostikrat z vseh strani kritično presojano delo.

Pahor se je dotaknil tudi načina imenovanja senata, pri čemer ima zadnjo besedo predsednik republike. Pahor pravi, da ne želi z ničimer okrniti integritete novega senata, meni pa, da bi zakonodajalec ob spremembi zakona moral proučiti, ali je tak postopek imenovanja primeren. Po njegovem se namreč v veliki meri ustvarja napačen vtis, da senat KPK imenuje predsednik republike, ki pa ima v resnici glede tega precej zvezane roke. Skupaj z velikim delom javnosti si Pahor sicer želi, da bi se ta izbira izkazala za ustrezno.

Sam je presodil, da mora kandidat za predsednika komisije odstopajoče dobro nastopiti in jih prepričati, da je med vsemi kandidati primeren samo on. "Po razgovoru s Štefanecem nisem imel razlogov, da bi zavrnil njegovo kandidaturo in ponovil razpis," je dejal predsednik.

Novoimenovani predsednik komisije Štefanec se je Pahorju zahvalil za zaupanje in izpostavil, da gre za odgovorno nalogo. Zagotovil je, da bodo svoje delo izvajali tako, kot se od njih pričakuje, in tako, kot zapovedujejo zakoni in ustava.

Pri svojih nalogah bodo iskali tudi pomoč organov odkrivanja in pregona, hkrati bodo od časa do časa iskali politično podporo, je povedal Štefanec. Prav tako pa računa na medije, da bodo njihovo delo kritično ocenjevali in ga predstavljali javnosti.

Štefanec je še poudaril, da ne bodo delovali populistično, pač pa korektno, in da bodo vselej ščitili integriteto preiskovancev.

Ferme je napovedal, da si bo prizadeval za izboljšanje sodelovanja z organi in institucijami, pristojnimi za preventivo pred korupcijo. Njegova vodila pri delu bodo strokovnost, zakonitost in krepitev pravne države, je še povedal.

Stare, ki je bil že doslej zaposlen v KPK, si bo pri svojem delu prizadeval za zavzeto in odgovorno delo. Tudi samo se bo posvetil sodelovanju z vsemi nosilci oblasti, drugimi državnimi organi in predstavniki civilne družbe, saj je boj proti korupciji lahko učinkovit le ob skupnem delu.

Ne spreglejte