Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2018,
12.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

Borut Pahor Pjongčang 2018

Sobota, 17. 2. 2018, 12.55

6 let, 2 meseca

Pahor v Južni Koreji: Risi, pokažite zobe! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Borut Pahor, Pjongčang | Foto Twitter/BorutPahor

Foto: Twitter/BorutPahor

Predsednik republike Borut Pahor je z obiskom olimpijskih iger začel štiridnevni obisk v Južni Koreji, kjer ga gosti predsednik Mun Džae In. V Pjongčangu si bo ogledal nekaj športnih dogodkov, začel je z ženskim superveleslalomom, ogledal si bo tudi smučarske skoke, za hokejiste pa bo le držal pesti.

"Veseli smo, ker smo lahko združili ogled olimpijskih iger z uradnim obiskom. Predsednik Mun je bil, potem ko smo se nekaj časa posvetovali, kdaj naj organiziramo prvi obisk v Južni Koreji, pripravljen v ponedeljek in torek pripraviti uradni obisk, če bi v Južno Korejo prišel v drugi polovici iger in ne na odprtje, na katerem je bila večina državnikov. Njegovo vabilo sem z veseljem sprejel, tako da imam v ponedeljek in torek zares imeniten urnik obiskov z državnim vrhom in tudi uglednimi ljudmi v diplomatskem zboru, dva dneva pa bom izkoristil za druženje s slovenskimi športniki," je za STA dejal predsednik Pahor.

Pahor bi v Južni Koreji rad preživel še več časa, toda noče, da bi mu kdo to očital. "Če bi bil tu zasebno, bi bil zagotovo dlje časa. Mislim, da je prav, da predsedniki držav, ki so pomembnejše sile v zimskih športih, obiščejo igre, ampak ne bi hotel doma dajati vtisa, da smo prišli na kakšen izlet. To je hkrati dolžnost ter tudi osebno lepa priložnost, sijajna, imenitna, neponovljiva. Kdorkoli pride na olimpijske igre, odnese neki vtis, ki ga najbrž nikoli ne pozabi," meni predsednik.

"Na Faka ne gledam kot na Hrvata"

Do zdaj je igre spremljal doma. Tudi če ne bo več kolajn, ne bo razočaran, saj se mu zdijo strast in športni užitki pomembnejši kot odličja. "Če bodo športniki opravili svojo nalogo in če bodo dali vse od sebe, bomo vsi zadovoljni," se z rezultati ne obremenjuje Pahor, ki za afero v zvezi z nošenjem zastave delno krivi OKS in meni, da bi moral OKS biatlonca Jakova Faka preprosto določiti za nosilca.

"Na Faka ne gledam kot na Hrvata, ampak na člana slovenske reprezentance, ki nam je zagotovil kolajno. Seveda je Hrvat, ampak kdorkoli bi bil v slovenski reprezentanci, kateregakoli porekla ali vere, je naš in zanj vsi navijamo. Bodimo odkriti, če je OKS menil, da bi moral biti nosilec zastave Fak, bi ga moral določiti sam. Ko se je odločil, da bo nosilca iskal z glasovanjem prek družbenih omrežij, bi moral vedeti, da bo tudi nekaj drugačnih mnenj. Pojavilo se je nekaj komentarjev, ki si jih jaz ne bi želel. Ampak mislim, da se je Jakov dobro odločil, osvojil medaljo, mislim, da ga zaradi tega in ne samo zaradi tega vsi spoštujemo. Mislim, da moramo vedno obžalovati izjavo, ki jo lahko kdo razume kot nespoštljivo, Jakov jo je na žalost razumel tako in se odrekel možnosti, da nosi zastavo," afero zastava kot nepotrebno ocenjuje predsednik.

Ne spreglejte