Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2011,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Avstrija

Nedelja, 22. 5. 2011, 14.17

8 let

Pahor na konferenci v Wachauu o svetovnih problemih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premier Borut Pahor je na konferenci Europa - Forum Wachau 2011 z naslovom "Regionalna politika - globalna politika" izpostavil, da so se nekateri problemi v sodobnem svetu nevarno zgostili.

Pahor, ki je na konferenci v Wachauu v Spodnji Avstriji nastopil kot glavni govornik, je opozoril na vrsto problemov. "Tukaj mislim predvsem na gospodarske, socialne, moralne in varnostne probleme," je poudaril Pahor. Ob tem se je dotaknil tudi vprašanja, ali je sodobna mednarodna skupnost sposobna z obstoječimi instrumenti mednarodnega dialoga, uveljavitve kriznih mehanizmov in mirnega reševanja sporov preseči to zgostitev brez hujših konfliktov. Pahor je v nadaljevanju poudaril, da je omenjeno zgoščanje odločilno vplivalo na njegove odločitve kot predsednika slovenske vlade pri reševanju zunanje in notranjepolitičnih izzivov. "Če bi presojal stvari bolj ležerno, potem se ne bi takoj na začetku mandata lotil reševanja tako občutljivega vprašanja, kot je bilo reševanje mejnega vprašanja s sosednjo Hrvaško," je poudaril. Slovenija se je reševanja težav lotila na najnižji točki zaupanja med narodoma in državama. Podpis mednarodnega arbitražnega sporazuma je bil v veliki meri posledica zavedanja obeh držav, da ni alternative. "S 'procesom Brdo' se je začel dialog med narodi tega dela Evrope" "Podpis sporazuma in njegova potrditev na referendumu sta imela izjemno pozitivne posledice za dogajanje na celotnem jugovzhodnem delu Evrope. Začel se je t.i. proces Brdo, ki sva ga spodbudila s hrvaško premierko Jadranko Kosor," je dejal Pahor in dodal, da se je takrat začel dialog med narodi in državami tega dela Evrope, s katerim se rešujejo politična in druga vprašanja med njimi.

"Politična volja lahko obrne smer prihodnosti" Slovenski premier je poudaril tudi dejstvo, da se je začel dialog med Beogradom in Prištino, stekla je vizumska liberalizacija, nekatere države pa so napredovale v svojem statusu približevanja EU. Brdo proces je prav gotovo odigral svojo vlogo v teh pozitivnih premikih, je menil. "Želel sem skozi razmere v eni regiji pokazati, kako lahko do neke mere odločilna politična volja za mirno reševanje sporov in napredek do neke mere obrne smer prihodnosti, in kako pomanjkanje politične volje do neke mere tako smer blokira," je dejal Pahor. Ob tem je izpostavil vprašanje, ali lahko izkušnje iz regije apliciramo tudi na širšo mednarodno skupnost.

Slovenski premier tudi meni, da če se bodo politike in elite v svetu še pravi čas odločile za razumne odločitve in za dialog v prid miru, potem imamo možnost, da bo svet šel po pravi poti, po poti miru in napredka.

"Kolikor je odvisno od naše politične volje, moramo ostati privrženi mirnemu reševanju vprašanj, mednarodnemu dialogu, strpnosti in premagovanju gospodarskih in socialnih problemov tako, da bomo čez čeri krize rešili veliko večino družbe, ne samo privilegirane elite," je zaključil Pahor.

Neformalno srečanje z avstrijskim predsednikom Predsednik vlade se je sicer v soboto na Dunaju sestal na neformalni večerji z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Sogovornika sta v prijetnem vzdušju govorila predvsem o dogodkih in razvoju Evropske unije. Posebno pozornost sta namenila tudi finančnim težavam v nekaterih državah članicah EU ter o ukrepih, ki jih mora unija sprejeti za dolgoročno ohranitev skupne valute in povečanje konkurenčnosti evro območja. Dotaknila sta se tudi perečih mednarodnih vprašanj, še posebej vstaj v južnem Sredozemlju.

Fisher je tudi izrazil zadovoljstvo nad doseženim dogovorom glede zaščite slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Strinjal se je s stališčem premiera Pahorja, da je dogovor šele prvi, vendar pomemben korak v procesu dolgoročne zaščite slovenske manjšine, kot izhaja iz 7. člena avstrijske državne pogodbe. Avstrijski predsednik je še menil, da obstaja konsenz med vsemi političnimi strankami, da se dogovor potrdi v avstrijskem parlamentu še julija.

Ne spreglejte