SiolNET. Novice Slovenija
5,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor ignoriral Goloba: to so novi veleposlaniki

5,37

termometer

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. | Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.  Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovem mnenju neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti. | Foto: Bojan Puhek
Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov. Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovem mnenju neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti. Foto: Bojan Puhek

V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov. Pahor je izdal ukaz o imenovanju štirih novih veleposlanikov. V Varšavo se po pričakovanjih podaja državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc.

V skladu s predlogi vlade, sprejetimi na seji 18. maja, je Pahor dal ukaz za odpoklic veleposlanic in veleposlanikov iz Berlina, Varšave, Tokia, Sofije in Canberre.

Vlada je tedaj predlagala tudi odpoklic veleposlanika iz Moskve Branka Rakovca, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, vendar danes ukaza o njegovem odpoklicu ni v uradnem listu. Vlada je sicer predlagala, da mu ob koncu julija preneha mandat.

Poljska, Nemčija, Bolgarija

Franc But, veleposlanik v Nemčiji, bo odpoklican 31. julija. Na tem mestu ga bo nadomestila Ana Polak Petrič, ki je bila doslej veleposlanica na Japonskem, od koder je pokrivala še Filipine. Iz Tokia bo formalno odpoklicana zadnji dan julija.

Boženi Forštnarič Boroje, veleposlanici na Poljskem, ki iz Varšave pokriva še Litvo in Estonijo, bo mandat prav tako prenehal 31. julija. Za novega veleposlanika na Poljskem je bil imenovan Bojan Pograjc.

Na isti datum bo odpoklican tudi veleposlanik v Bolgariji Anžej Frangeš. Nasledila ga bo Nataša Bergelj.

Pahor Goloba ni uslišal

Veleposlanik v Avstraliji Jurij Rifelj, ki iz Canberre pokriva še Indonezijo, Malezijo, Novo Zelandijo in Slovenijo zastopa pri Združenju držav Jugovzhodne Azije (ASEAN), bo odpoklican 13. avgusta.

Gre za potrditev predlogov odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim nasprotujejo v strankah, ki bodo sestavljale naslednjo vlado.

V Gibanju Svoboda so predsednika Pahorja pozvali, naj počaka z imenovanji, češ da so novi kandidati preveč politično povezani z dosedanjo vlado, a je Pahor doslej ostal gluh za njihove pozive.

Golob napovedal odpoklice

Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.

Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovem mnenju neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob testiral vse svoje poslance Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Golob po podpisu koalicijske pogodbe: Ne bomo šli pregloboko #video #foto Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob: To je glavna sprememba za letošnje leto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin