Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pretep

Četrtek, 24. 1. 2013, 19.06

8 let

Pahor: Holokavst dokaz, kako nevarna sta molk in brezbrižnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Ne podcenjujmo nobenega incidenta, tudi pretepa sinoči v Mariboru, pa naj bo na prvi pogled še tako naključen ali omejenega nasilja," je dejal Borut Pahor.

Holokavst je dokaz, kako nevarna sta molk in brezbrižnost ob zatiranju drugih, je na osrednji slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mariboru izpostavil predsednik republike Borut Pahor. "Nikakor ne podcenjujmo sedanje krizne situacije, ki poglablja nepotrpežljivost ljudi, zlasti tistih v stiski," je dodal.

Holokavst, kot poskus iztrebljenja celotnega naroda in njegove kulture, je po besedah Pahorja eden najgrozljivejših dogodkov ne samo v 20. stoletju, ampak tudi v civilizaciji nasploh. "Zato je presenetljivo, da smo potrebovali celih 60 let, da smo prišli do spominskega dne. Najbrž se grozot nismo želeli spominjati. Po drugi strani nas je bilo verjetno globoko sram, da so se v našem kulturnem in domnevno civiliziranem svetu take stvari sploh lahko zgodile," je dejal.

"Holokavst je močno zamajal moralne temelje naše sodobne civilizacije" Holokavsta se je po njegovem mnenju potrebno spominjati, ga obeleževati in preučevati, saj je močno zamajal moralne temelje naše sodobne civilizacije. "Ravno preučevanje in obeleževanje bo vzpodbudilo naslednje generacije k razmisleku in boljšemu razumevanju posledic predsodkov, rasizma in stereotipov v sodobni družbi."

"Ne podcenjujmo, zlasti ne v teh časih povečane politične negotovosti, nobenega incidenta" Pahor je spomnil, da se na svetu še vedno dogajajo genocidi in nestrpnost. "Ne podcenjujmo, zlasti ne v teh časih povečane politične negotovosti, nobenega incidenta, tudi pretepa sinoči v Mariboru, pa naj bo na prvi pogled še tako naključen ali omejenega nasilja. Če bomo tiho in bomo to spregledali ali pa želeli spregledati, se nam lahko zgodijo novi in novi incidenti. Iz situacije, v kateri je vse manj potrebne politične olike in omike, bomo prišli v položaj rastoče nestrpnosti, ki jo bo vse težje zaustaviti, ne da bi lahko jamčili, da se bo sprevrgla v morebitno nasilje."

V Mariboru je v sredo prišlo do incidenta na javni tribuni Zbora za republiko v Zavodu Antona Martina Slomška. Tribuno so že po nekaj minutah na kratko prekinili protestniki, ki so nato nezadovoljstvo izražali tudi zunaj pred dvorano.

Pahor je bil osrednji govornik na slovesnosti v Sinagogi Maribor, na kateri so v okviru projekta Šoa - spominjajmo se 2013 odprli razstavo z naslovom Biti Jud. Gre za gostujočo razstavo Judovskega muzeja Dunaj, ki se skozi fotografski objektiv Petra Rigauda posveča vprašanju dunajske judovske identitete.

Ne spreglejte