Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2020,
14.25

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

7

Natisni članek

KPK

Četrtek, 30. 1. 2020, 14.25

4 leta, 2 meseca

Pahor bo za novega predsednika KPK predlagal Roberta Šumija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

7

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike bo za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predlagal Roberta Šumija. Zdajšnjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu mandat poteče konec marca. 

Predsednik republike Borut Pahor se je v sredo odločil, da za novega predsednika KPK imenuje Roberta Šumija. O svoji odločitvi ga je še isti dan tudi obvestil. 

Pred odločitvijo se je sicer Pahor na podlagi pridobljenih mnenj in pojasnil prepričal tudi o verodostojnosti samega postopka izbire, s pojasnili o tem pa bo generalna sekretarka urada predsednika v četrtek seznanila zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca, so zapisali v uradu predsednika republike, poroča STA.

Boris Štefanec
Novice Štefanec se ne da: ker mu Pahor ni odpisal, je pismo objavil

Tudi Štefanec se je prijavil, a ni prišel v ožji krog

Pahor je poziv za novega predsednika KPK objavil sredi novembra, saj Štefanecu marca poteče mandat. Na razpis se je prijavilo devet kandidatov: Štefanec, njegov namestnik Uroš Novak, svetovalka predsednika vrhovnega sodišča Tina Brecelj, načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer, strokovni vodja Avto šole Lisjak Rajko Marković, višji sekretar službe vlade za zakonodajo in predavatelj Janez Pogorelec ter vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docent na mariborski univerzi Šumi, piše STA.

Kot najprimernejše kandidate za imenovanje je izbirna komisija Pahorju 9. januarja predlagala Brecljevo, Novaka, Pogorelca in Šumija.

Kdo je Robert Šumi

V svoji kandidaturi za predsednika KPK je 45-letni Šumi zapisal, da se že približno 15 let ukvarja s strateškim in operativnim načrtovanjem, vodenjem in izvajanjem različnih aktivnosti na področju krepitve organizacijske in osebnostne integritete ter s preprečevanjem korupcije in drugih oblik neetičnosti.

Med letoma 2008 in 2010 je vodil delovno skupino za krepitev integritete policistov na ravni celotne policije, od leta 2011 je predsednik odbora za integriteto in etiko v policiji, ki deluje kot posvetovalno telo generalnega direktorja policije. Od leta 2014 vodi center za raziskovanje in socialne veščine v policiji, od lani pa v imenu ministrstva za javno upravo izvaja usposabljanja za različne kategorije javnih uslužbencev s področij krepitve integritete, prepoznavanja in preprečevanja korupcijskih tveganj, nasprotja interesov in drugih neetičnih ravnanj.

Šumi je od leta 2010 aktiven tudi kot mednarodni strokovnjak v okviru različnih evropskih institucij. Poleg tega je od lani docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. (STA)

Ne spreglejte