Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
22. 3. 2019,
12.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

Stomatološka klinika čakalne vrste Ministrstvo za zdravje ortodont

Petek, 22. 3. 2019, 12.32

5 let, 1 mesec

Otroci, ki so lani ostali brez ortodonta, zdravljenje nadaljujejo na stomatološki kliniki

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Potem ko smo lani jeseni pisali, da je skoraj tisoč mladoletnih pacientov koncesijske ortodontske ambulante Ortline v Ljubljani ostalo brez obravnave, je zdravstveno ministrstvo za trajnega prevzemnika programa določilo stomatološko kliniko v Ljubljani.

Reševanje razmer je namreč po tem, ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odvzel koncesije zasebnemu zavodu Ortline, pristalo v rokah ministrstva za zdravje. To je moralo odločiti, na katerega koncesionarja bo preneslo program ortodontskega zdravljenja.
Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat.
Novice Tisoč otrok ostalo brez ortodonta

Z ministrstva so nam že lani novembra sporočili, da je vse nekdanje paciente Ortlina pripravljena prevzeti Stomatološka klinika UKC Ljubljana in da bodo postopki prenosa programa ortodontskega zdravljenja k novemu koncesionarju končani v kratkem. Se pa lahko pacienti v nujnih primerih nanje obrnejo tudi že prej, so dodali.

Na stomatološki kliniki odprli dodatne ambulante

ZZZS je tako 25. januarja letos na svoji spletni strani objavil obvestilo, da je ministrstvo za trajnega prevzemnika programa določilo stomatološko kliniko, ki je program izvajalca Ortline prevzela 1. januarja letos. V ta namen so na stomatološki kliniki odprli dodatne ambulante. Predaja zdravstvene dokumentacije je potekala 19. decembra 2018.

Z ministrstva so nam sporočili, da so po podatkih stomatološke klinike vse paciente v aktivni fazi zdravljenja pri izvajalcu Ortline že obravnavani na stomatološki kliniki in v procesu zdravljenja. Prav tako glede na čakalno knjigo, ki so jo pridobili v ambulanti Ortline, na prve preglede naročajo preostale paciente.

Stomatološka klinika UKC Ljubljana stoji na naslovu Hrvatski trg 6. | Foto: Google Street View Stomatološka klinika UKC Ljubljana stoji na naslovu Hrvatski trg 6. Foto: Google Street View

Starše otrok bodo poklicali s stomatološke klinike

Na ZZZS so v januarskem obvestilu zapisali, da bodo nekdanje paciente ambulante Ortline poklicali z UKC Ljubljana oziroma jim bodo pisali za pregled. Dodali so, da se lahko starši za vso nadaljnjo pomoč obrnejo na telefonsko številko 01/522 4260 v času uradnih ur.

Pojasnili so še, da se lahko zavarovana oseba, če se odloči, da storitve ortodontskega zdravljenja ne bo uveljavljala na stomatološki kliniki, dogovori za nadaljevanje zdravljenja tudi pri drugem izvajalcu ortodontskega zdravljenja, ki ima z ZZZS dogovorjen ta program. V tem primeru se mora s stomatološko kliniko dogovoriti za prenos kartoteke na izbranega izvajalca. Zavarovane osebe imajo namreč tudi v takšnih primerih pravico zamenjati zdravnika specialista in na podlagi napotnice nadaljevati zdravljenje pri drugem izvajalcu.

pregled zobozdravnik ambulanta
Novice Ortodonti opozarjajo na dolge čakalne dobe v otroški ortodontiji

Nacionalni inštitut za javno zdravje je eNapotnice, ki so bile uvrščene pri izvajalcu Ortline, vrnil na portal eNaročanje, kar pomeni, da lahko zavarovane osebe na podlagi napotnice, ki je že v sistemu, izberejo novega izvajalca. V nasprotnem primeru so bile napotnice avtomatsko prenesene k stomatološki kliniki, ki je prevzela program Ortline.

Ne spreglejte