Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
20.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

starost

Sreda, 23. 1. 2019, 20.21

5 let, 3 mesece

Oskrbovana stanovanja: le redki si lahko privoščijo tak luksuz #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Oskrbovana stanovanja veljajo za dobro naložbo za starost, a Slovenci jih pred 65. letom ne moremo kupiti, medtem ko lahko v tujini oskrbovano stanovanje za svoje starše kupijo že njihovi otroci. Pri nas si lahko v starosti le redki privoščijo tak luksuz.

Upokojenki Ivanki Krobot je uspelo. Prodala je hišo in kupila lastniško oskrbovano stanovanje v Domžalah. V objektu živi že dve leti in pravi, da ima vse, kar potrebuje. "Na koncu sem šla raje v takšno stanovanje, kot da bi šla spet v manjšo hišico. Hkrati sem rešila tudi problem mene oziroma stroškov," pravi Ivanka.  

Na bivanje v domu za starejše čaka 3.000 ljudi

Oskrbovana stanovanja dosegajo vrednost okoli 150 tisoč evrov. Številni o njih tako lahko le sanjajo. Na bivanje v domu za starejše ta hip čaka več kot 3.000 ljudi, a tudi najemniških oskrbovanih stanovanj ni dovolj za vse, ki bi si jih želeli.  

123 | Foto:

Dolgoročna rešitev za starejše je tudi možnost oskrbe na domu. Pred tremi meseci se je po partnerskem sporazumu med Ljubljano in Zagrebom začel čezmejni projekt. Glavni cilj je pomagati starejšim na domu z brezplačnimi storitvami, kot so fizioterapija, delovna terapija, dietetika in zdravstvena nega. 

Slovenci smo navezani na svoj dom. Pionir gradnje oskrbovanih stanovanj pri nas Miha Jarc se še danes spominja maminih besed, ko je po smrti očeta ostala sama. "V dom pa ne bi šla," je dejala.

Lastna streha nad glavo je želja veliko ljudi tudi v zrelih letih. Oskrbovana stanovanja pa so več kot to. Prilagojena so namreč potrebam starejših, a žal za mnogo starostnikov prevelika naložba. 

Kvadratni meter takšnega stanovanja za nakup v Centru dobrega počutja v ljubljanskih Murglah stane do 2.500 evrov. 

V Medgeneracijskem centra Bistrica v Domžalah lastniška oskrbovana stanovanja stanejo od 150 do 180 tisoč evrov, odvisno od kvadrature in opreme. 

V Sloveniji je ta hip 360 oskrbovanih stanovanj nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja v 16 krajih. Vsa so zasedena, najemnine so ugodne, zanimanje pa veliko. 

V oskrbovano stanovanje šele po 65. letu

O oskrbovanem stanovanju lahko seveda razmišljamo že v mladosti. Vanj se bomo lahko vselili pri starosti 65 let. Slovenci lahko kandidiramo za oskrbovano stanovanje šele po 65. letu. Pri tem morajo biti posamezniki sposobni plačevanja najemnine in drugih stroškov ter v dobri psihofizični kondiciji. 

Skandinavci, na primer, si tako stanovanje lahko privoščijo kljub nizki pokojnini. Stroške jim namreč pokrije zavarovalnica, pri kateri so pred tem plačevali premije za dolgotrajno oskrbo. Za življenjski cikel na Norveškem, kjer je za starejše zelo dobro poskrbljeno, nekako velja, da gredo z osmimi leti v šolo, pri 70 pa se preselijo v manjše stanovanje.

Ne spreglejte