Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročina nevihta toča

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 7.29

8 let

Orkanski veter odkrival strehe, ruval drevesa in podiral električne drogove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vremenska fronta, ki je popoldne zajela zahodno Slovenijo in se nato pomaknila proti vzhodu, je v več krajih po državi povzročila številne nevšečnosti.

Orkanski veter je ruval drevesa, nekatera so padla na parkirana vozila. Neurje je odkrivalo strehe, v Ljubljani med drugim tudi s poslopja Pediatrične klinike. O poškodovanih za zdaj ni podatkov.

Največ težav z vetrom je bilo na Primorskem in v osrednji Sloveniji Neurje z močnim dežjem in vetrom je sredi popoldneva najprej zajelo zahodno Slovenijo. Medtem ko na Gorenjskem močan veter ni povzročal večjih preglavic, pa so bistveno večje težave z njim imeli na Primorskem in v osrednjem delu države.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je močan veter na Markovcu pri Kopru podrl drevo na osebno vozilo, posredovali pa so gasilci. Zaradi močnega vetra je v Piranu odtrgalo tendo v eni od gostiln. V tem obmorskem mestu so sicer nekaj po 16. uri zaradi močnega vetra in povišanega valovanja morja sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom Opozorilo na nevarnost. Na portoroškem letališču pa so ob 16. uri zabeležili sunek zahodnega vetra s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro. V Bertokih in na Ankaranski cesti v Kopru je razmetalo dele plastičnih krožišč. V Bernardinu pa so reševali plavalca in jadralca na deski.

Močan veter je povzročal preglavice tudi na Goriškem. V kraju Cesta v občini Ajdovščina so tamkajšnji gasilci odstranili drevo, ki je padlo na cesto. Zaradi drevesa na cesti so posredovali tudi gasilci v Malem Ubeljskem pri Postojni. Gasilci so posredovali tudi v več primerih, ko je močan veter odkril streho objekta, med drugim v Straži pri Cerknem, v Idriji ter v vasi Pečnik, prav tako v idrijski občini. V Dolenji Trebuši pri Tolminu pa je veter odkril streho tovarne Emok. Na območju postojnske izpostave je veter v krajih Rakitnik in Dilce podrl tudi smreki, v Brezju pod Nanosom pa je odkrilo streho stanovanjskega objekta.

Neurje se je iznad zahodnega dela države nato pomaknilo nad osrednji in vzhodni del. Na Gasilski brigadi Ljubljana so pojasnili, da so imeli po več deset aktivnih intervencij hkrati. Močan veter je prav tako ruval drevesa in odkrival dele streh na nekaterih poslopjih, med drugim na Pediatrični kliniki, Festivalni dvorani, Ljubljanski banki ter na dveh trgovskih centrih na Viču in v središču prestolnice.

Na območju MOL okoli 50 izruvanih dreves Kot je pojasnil vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana (MOL) Robert Kus, gasilci strehe prekrivajo na približno 50 objektih na območju MOL. Okoli 50 je bilo tudi izruvanih dreves. Posledice neurja odpravlja približno 300 gasilcev.

V Grosuplju je orkanski veter razkril streho na poslovni stavbi Taborski cesti in kovinsko kritino raznesel na vse strani, med drugim tudi na več kot 100 metrov oddaljeno igrišče otroškega vrtca. Prav tako je v Grosuplju odneslo del strehe občinske stavbe.

Po podatkih območnih centrov za obveščanje je močan veter, ki je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju pihal med 17. uro in 18.30, podrl več dreves na Trebanjskem, v Mirnski dolini, na območju Novega mesta, v Beli in Suhi krajini ter na območju Brežic in Krškega. Veter je ponekod tudi delno razkril strehe.

Podrl je tudi nekaj električnih drogov, več tovrstnih nesreč pa se je zgodilo v Posavju, kjer so zaradi pretrganih električnih vodov ponekod ostali tudi brez elektrike. Sicer pa so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki posledice močnega vetra že odpravljajo.

Na območju Elektra Maribor brez električne napetosti ostalo skoraj 15.000 odjemalcev Močan veter je pozno popoldne začel pihati tudi na Štajerskem. Na Dravskem polju je podrl več dreves in električnih drogov. Zaradi orkanskega vetra je na območju Elektra Maribor brez električne napetosti ostalo skoraj 15.000 odjemalcev.

Eno od nakupovalnih središč je brez dela pločevinaste strehe po podatkih uprave za zaščito in reševanje ostalo tudi v Murski Soboti. Tudi na tem območju je veter podrl več dreves.

Prav tako je neurje doseglo Koroško. Na cesti Dobja vas-Kotlje v občini Ravne na Koroškem je veter podrl drevo na cestišče.

Gasilci bodo posledice ujme na prizadetih mestih po državi odpravljali še pozno v noč. V Ljubljani po besedah Kusa načrtujejo, da bodo z glavnino dela opravili do polnoči.

Po neurjih v zahodni in osrednji Sloveniji so temperature padle. V Ljubljani so med 16:30 in 17:00 namerili 22 stopinj Celzija, prav tako v Novi Gorici, v Kopru pa so namerili 25 stopinj Celzija.

Temperature po državi so sicer danes popoldne narasle tudi do 38 stopinj Celzija. Toliko so jih namerili v Mariboru, v Murski Soboti in v Lendavi.

V torek se bo povsod zjasnilo Zvečer in v prvi polovici noči bodo še krajevne nevihte, nato se bo pričelo jasniti. Na Primorskem bo zjutraj zapihala šibka burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). Čez dan se bo povsod zjasnilo. Na Primorskem bo zjutraj zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija, je še zapisano na spletni strani Arso.

Od petka dalje nov vročinski val Nekoliko višje temperature pa lahko pričakujemo vnovič v sredo in četrtek, ko bo pretežno jasno in počasi spet bolj vroče. Od petka dalje pa vse tja do naslednje srede pa lahko po izračunih vodilnih svetovnih meteoroloških centrov pričakujemo nov vročinski val s temperaturami med 32 in 36 stopinjami Celzija.

V sosednjih pokrajinah bo sončno in zelo vroče. Popoldne in zvečer bodo avstrijsko Koroško, sosednje pokrajine Italije in severni Jadran zajele krajevne nevihte. Ponoči bodo lahko nastale nevihte tudi drugod. Jutri bo v Alpah spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, drugod pa se bo zjasnilo. Pod Velebitom bo pihala šibka burja.

Ne spreglejte