Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2011,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Omerza

Sobota, 9. 7. 2011, 15.21

7 let, 12 mesecev

Omerza: Arhiv odobril prošnjo za vpogled v arhive SDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Arhiv Republike Slovenije je publicistu Igorju Omerzi odobril vpogled v dokumentacijo nekdanje SDV za leti 1979 in 1980, ki se nanaša tudi na bombni atentat v Velikovcu, je pojasnil Omerza.

Odgovor Arhiva RS je Omerza prejel danes, medtem pa še vedno čaka odgovor na zahtevo po dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983.

Skuša priti do dokumentov, povezanih z bombnim atentatom v Velikovcu Kot je še povedal Omerza, bo Arhiv RS obiskal v ponedeljek, ne ve pa, koliko časa bo trajalo, da bo dokumentacijo dobil na vpogled. Obenem pa se bo pozanimal tudi o dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983, za vpogled v katero je zaprosil že lanskega avgusta.

Potem ko je bila 5. junija na referendumu zavrnjena novela zakona o arhivih, je Omerza 8. junija na Arhiv RS ponovno podal vlogo za dostop do dokumentov nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Kot je povedal ob oddaji vloge, skuša priti do dokumentov nekdanje SDV, povezanih z bombnim atentatom v Velikovcu leta 1979.

Pojasnil je, da je vpogled namenjen dodelavi njegove pravkar izdane knjige Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo oz. prevodu knjige za nemški trg. Če bo v arhivih našel kaj dodatnega, bo to dodal v nemško izdajo knjige, je pojasnil.

Omerza: Očitno gre za nesprejemljive podatke Na vprašanje, zakaj so pristojni doslej zavračali dostop do omenjenega gradiva, je Omerza odvrnil, da je to težko reči. "Očitno pa so notri podatki, ki so morda nesprejemljivi za nekatere ljudi," je dejal. Po njegovem mnenju sicer predsednik republike Danilo Türk takrat ni bil na funkciji, da bi bil lahko vpleten v atentat.

"Jaz bom odločil, kaj je nacionalni interes, ne pa Sova" Če bi naletel na kakšno ime, ki bi bilo lahko sporno, ga ne bi objavil, je poudaril. "Ampak jaz bom odločil, kaj je nacionalni interes, ne pa Sova. Gradil sem to državo in vem, kaj je nacionalni interes. Skrivanje ne-del tajne politične policije ni nacionalni interes," je ob oddaji vloge pred mesecem dni še dejal Omerza.

O odobreni prošnji za vpogled v dokumentacijo je sicer poročal MMC RTV Slovenija.

Ne spreglejte