Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

oktober trg dela

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.08

8 let

Oktobra brez službe skoraj 119 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob koncu oktobra je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 118.721 brezposelnih oseb. To je štiri tisoč oseb oziroma 3,5 odstotka več kot septembra.

Brezposelnost se je oktobra povečala predvsem zaradi večjega priliva mladih, ki so končali izobraževanje in so iskali prvo zaposlitev. Teh je bilo 5.956, vseh na novo prijavljenih brezposelnih oktobra pa je bilo 13.911, so nam povedali na Zavodu RS za zaposlovanje.

Ob koncu oktobra je bilo tako na zavodu registriranih 118.721 brezposelnih oseb. To je 3,5 odstotka več kot septembra letos in 7,1 odstotka več kot oktobra lani, ko je bilo prijavljenih 110.886 brezposelnih oseb. Kot so še povedali na zavodu, je bilo povečanje brezposelnosti pričakovano in povsem v okvirih za ta del leta. Zaposlovanje brezposelnih v oktobru je upadlo za 16,6 odstotka.

Brezposelnost se je na mesečni ravni povečala v vseh območnih službah zavoda Od 9159 brezposelnih oseb, ki jih je oktobra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5355 oseb, kar je 16,6 odstotka manj kot septembra in 8,3 odstotka več kot oktobra lani.

Oktobra se je brezposelnost na mesečni ravni povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj pa v območnih službah Kranj (za 5,7 odstotka), Koper (za 4,7 odstotka), Celje (za 3,9 odstotka), Nova Gorica (za 3,9 odstotka), Ljubljana (za 3,6 odstotka) in Murska Sobota (za 3,6 odstotka).

V strukturi brezposelnosti so se oktobra v mesečni primerjavi povečali deleži brezposelnih v starosti od 15 do 29 let, hkrati pa tudi deleži iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih s srednjo splošno oziroma strokovno izobrazbo ter s terciarno izobrazbo. Poleg tega se še naprej povečuje delež brezposelnih žensk. Deleži ostalih značilnih kategorij brezposelnih oseb so se glede na september zmanjšali.

V letni primerjavi je bil minuli mesec med brezposelnimi večji delež žensk, brezposelnih v starostnih skupinah od 15 do 29 let in od 30 do 39 let ter iskalcev prve zaposlitve. Manjše deleže medtem predstavljajo brezposelni v starosti od 40 do 49 let, stari 50 let in več, brezposelni trajno presežni delavci oziroma stečajniki ter dolgotrajno brezposelne osebe.

Septembra je bilo registriranih 114.669 brezposelnih V letošnjih prvih desetih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 119.460 brezposelnih oseb, kar je 9,3 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Septembra letos je bilo pri zavodu za zaposlovanje sicer registriranih 114.669 brezposelnih, kar je manj kot avgusta, število pa se je kljub večjemu prilivu znižalo na račun več zaposlitev. Še vedno je bilo 8,8 odstotka več registriranih brezposelnih kot leto prej.

Tudi septembra lani se je registrirana brezposelnost na mesečni ravni znižala predvsem zaradi večjega zaposlovanja, nato pa se je oktobra zaradi večjega priliva mladih, ki so končali izobraževanje in so iskali prvo zaposlitev, povečala. Registriranih je bilo nekaj manj kot 111 tisoč brezposelnih. Tudi oktobra 2011 se je brezposelnost povečala predvsem zaradi več novoprijavljenih iskalcev prve zaposlitve.

Ne spreglejte