Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
8.17

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

Natisni članek

napoved padavine Slovenija vreme

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 8.17

4 tedne

Prehod hladne fronte povzročil številne težave predvsem na Koroškem in v Savinjski dolini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03
nevihta | Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh. | Foto STA

Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh.

Foto: STA

Uresničile so se napovedi agencije za okolje, ki je za severozahod države izdala oranžno opozorilo zaradi močnega vetra. Po prehodu hladne fronte je zapihal močan severozahodnik. V Zgornji Savinjski dolini in na Koroškem je veter povzročil kar nekaj težav. Več ur je bila zaprta cesta med Ljubnim ob Savinji in Lučami, v Solčavi in v občini Mozirje je veter podiral drevesa. Zjutraj naj bi padavine ponehale in naj bi se zjasnilo. Jutranje temperature bodo od 4 do 9, v alpskih dolinah okoli 1 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.

V Robanovem kotu v občini Solčava je veter podiral drevesa ob cesti in hišah, a k sreči nobena ni bila poškodovana. V Logarski dolini je veter razkril streho na hlevu, je poročal Radio Slovenija.

Zvečer se bodo zaradi prehoda hladne fronte padavine širile proti vzhodu, ob tem lahko nastanejo tudi nevihte. Zjutraj bodo padavine ponehale.

Iz centra za obveščanje so sporočili, da so zaradi močnega jugozahodnega vetra, ki je v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro, zabeležili 34 dogodkov. "Aktiviranih je bilo 17 gasilskih enot od tega ena poklicna, ki so odstranjevale posledice močnega vetra," so zapisali v sporočilu.

Ob oranžnem opozorilu zaradi vetra velja, da veter lomi veje, lahko podira nekatera drevesa in lahko odnaša kritino s streh, poleg tega nekoliko ovira cestni promet in otežuje gibanje.

Zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo, bodo danes v zraku še povišane ravni delcev PM10.

Povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov

Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so danes sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Povečana verjetnost velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zemeljski plaz se lahko pojavljajo tudi v preostalih predelih Slovenije.

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Priporočila lastnikom objektov na nestabilnih tleh so objavljena na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije

Od četrtka spet lepše vreme 

Jutri bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, v alpskih dolinah malo nad 0, najvišje dnevne od 13 do 17 stopinj Celzija.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

V sosednjih pokrajinah bo danes pretežno oblačno, padavine se bodo od zahoda krepile in popoldne širile proti vzhodu. V torek bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nekaj ploh in neviht.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodnik. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo.

V četrtek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Puščavski prah
Novice Puščavski prah v ozračju vsaj še do ponedeljka
Sonce, megla, pomlad
Novice Najtoplejši dan letošnjega leta, v zraku pa puščavski pesek
Veter, nevihta
Novice Arso izdal rumeno opozorilo za vso državo: olajšanje sledi šele v soboto
Oblaki
Novice Meteorolog razkril, kakšen podaljšan praznični konec tedna se nam obeta
Izola
Novice Bližata se dve fronti, ponekod napovedane nevihte s sodro
Ne spreglejte