Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2011,
16.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

požar tožba

Petek, 8. 7. 2011, 16.26

7 let, 12 mesecev

Odvetniška pisarna Senica zanika neposredno ovadbo zoper Požarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miro Senica je zaradi članka ter dela tožilske dokumentacije, objavljenih na portalu pozareport 28. marca vložil zahtevo za notranji nadzor zaradi razkritja dokumentacije iz spisa javnosti.

Kot so pojasnili v odvetniški pisarni Senica, je sodišče nadzor opravilo in ugotovilo, da do uhajanja dokumentacije pri njih ni prišlo. Hkrati pa je odvetniška pisarna na Okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Po njihovem mnenju je neznani storilec v nasprotju s svojo dolžnostjo varovanja tajnosti omogočil, da se je medij seznanil z vsebino in pridobil kopije spisa, v katerih je bil omenjen Miro Senica.

Vpogled v spis brez pravne podlage Prepričani so namreč, da glede na tajnost predkazenskega postopka avtorja članka, Bojan Požar in Mitja Lomovšek, za vpogled v spis nista mogla imeti nobene pravne podlage. Po domnevah odvetniške pisarne je zato edino možno, da je neznana oseba, ki je imela dostop do sodnega oziroma tožilskega spisa ali posameznih pisanj iz tega spisa, avtorjema članka razkrila vsebino in omogočila prepis spisa.

Senica zahteva preiskavo Avtorja pa sta nezakonito pridobljene podatke objavila, s čimer sta prav tako protipravno posegla v pravni položaj Mira Senice, so še prepričani v pisarni. Takšno ravnanje pa lahko v povezavi z ostalimi okoliščinami primera predstavlja tudi kaznivo dejanje ali udeležbo pri kaznivem dejanju, dodajajo. Senica zato zahteva, naj tožilstvo zadevo v okviru svojih pooblastil preišče.

V odvetniški pisarni tako zanikajo navedbe, da naj bi Senica vložil neposredne kazenske ovadbe proti novinarjema Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku. Spletni portal pozareport je namreč zjutraj objavilo vest, da je Senica Požarja in Lomovška zaradi članka z naslovom "Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!" ovadil, vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič pa naj bi prejem ovadbe tudi potrdila. Hkrati je pojasnila, da tožilska odločitev še ni sprejeta. Kot je zapisano v vesti, ovadba po Požarjevem mnenju pomeni hud pritisk na novinarsko delo.

Ne spreglejte