Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
11.22

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

terorizem Policija Italija Slovenija Islamska država

Petek, 13. 5. 2016, 11.22

7 let, 11 mesecev

Preiskovalni sodnik odločil, zdaj o Žavbijevi izročitvi Italiji še senat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Islamska država borec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ljubljansko sodišče je predlog za izročitev 26-letnega Roka Žavbija Italiji, ki Slovenca sumi terorizma, predalo izvenobravnavnemu senatu, ki bo predajo dovolil ali zavrnil.

Po zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije (EU) gre psotopek predaje tako, da preiskovalni sodnik zasliši osumljenca (to se je v primeru Roka Žavbija zgodilo že pretekli konec tedna), nato pa obrazložen predlog za predajo preda izvenobravnavnemu senatu. Ta nato izda sklep o dovolitvi ali zavrnitvi predaje.

Zoper sklep senata se bodo lahko nato Žavbi, njegova zagovornica Lara Mikuž ali tožilec pritožili v oseminštiridesetih urah po prejemu. Senat višjega sodišča mora o pritožbi odločiti v treh dneh.

Ali Žavbiju očitajo terorizem ali pomoč teroristom?

Kot je znano, se je Žavbijeva odvetnica Lara Mikuž pritožila že na predlog za njegovo izročitev Italiji, saj da naj bi bila v italijanskem evropskem nalogu za prijetje in predajo napaka. Tudi o tej pritožbi sodišče še ni odločilo.

Mikuževa pravi, da so Italijani v evropski nalog zapisali, da je treba Žavbija prijeti zaradi terorizma, nato pa v opredelitvi člena navedli 270. c člen italijanskega kazenskega zakonika, ki pa opredeljuje pomoč članom terorističnih združb in predvideva kazen do štirih let zapora. Tudi v opisu dejanja se Italijani dejansko navezujejo na 270. c člen, je še razložila.

Odvetnica izpostavlja še eno napako, ki naj bi jo zagrešili italijanski organi. V nalog so po njenih besedah zapisali, da je za očitano kaznivo dejanje predvideno najmanj leto dni zapora, največ pa 15. A kot je izpostavila Mikuževa, niti eden od odstavkov znotraj člena italijanskega kazenskega zakonika, ki opredeljuje terorizem, ne predvideva kazni od enega do 15 let zapora. 270. c člen spodnje meje kazni sploh ne določa.

Na potezi sodišče

Spomnimo, da je Žavbija slovenska policija prijela prejšnji petek na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik v Benetkah.

Žavbi naj bi v Italiji rekrutiral in radikaliziral potencialne borce. Učil naj bi jih, kako ravnati z orožjem in kako priti do sirskega bojišča. Žavbi je zdaj v priporu v Ljubljani in čaka na izročitev, o kateri odloča sodišče.

Ne spreglejte