SiolNET. Novice Slovenija
4,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister zahteva preiskavo

4,87

termometer

Samo Fakin
Foto: STA

Vse bolnišnice in vsi zdravstveni domovi bodo morali v najkrajšem mogočem času izpeljati vse potrebne interne nadzore in ukrepe, povezane z nedovoljenimi vpogledi v zdravstvene kartoteke pacientov, ki smo jih na Siol.net razkrili v zadnjih dveh dneh.

"Poleg tega pričakujemo, da bodo zdravstvene ustanove primerno izobrazile in informirale zaposlene o postopkih uporabe informacijskih sistemov. Skupni cilj vseh nas mora biti, da do takšnih zlorab nikakor ne bo več prihajalo," je sporočil minister za zdravje Samo Fakin. Kot smo danes razkrili na Siol.net, v Splošni bolnišnici Trbovlje preiskujejo sume, da so nepooblaščene osebe vpogledovale tudi v zdravstvene podatke člana ministrove družine

Medtem ko Fakin teh sumov včeraj ni komentiral, pa se je ostro odzval na včerajšnje izjave predsednice zdravniške zbornice Zdenke Čebašek Travnik. Ta krivdo za nezakonite vpoglede vidi v nedelujočem sistemu e-zdravje in preobremenjenosti zdravnikov, zaradi katere ti svoje kartice posojajo medicinskim sestram in drugim zdravstvenim delavcem. 

Samo Fakin Novice Ministrica le vrh ledene gore: kukali so tudi v kartoteko člana družine Sama Fakina #video Milojka Kolar Celarc Novice V UKC so skrivaj brskali po njeni kartoteki #video

"Če je izjava Zdenke Čebašek Travnik resnična, to pomeni, da se v javnih zdravstvenih zavodih ostro krši zakonodaja s področja pacientovih pravic in osebnih podatkov," je dejal Fakin. Poudaril je, da njena izjava ruši zaupanje pacientov v zdravstveni sistem. 

Izjave Čebašek Travnikove označil za laž

Zdenka Čebašek Travnik Foto: Bor Slana Čebašek Travnikova je včeraj dejala še, da so ji "odgovorni zatrjevali, da je s sistemom vse v redu in da vse deluje". "Ko sem ministru Fakinu omenila, da bi to lahko bilo med njegovimi prioritetami, je rekel, da za to nima podpore v koaliciji," je izjavila. Danes je Fakin njene izjave označil za laž. 

"Takšne izjave predsednici Zdravniške zbornice Slovenije nikoli nisem dal. Informacijski sistem v posamezni zdravstveni ustanovi je nastajal neodvisno od politike, že od leta 1991. Vsak javni zdravstveni zavod se je sam odločil, kateri informacijski sistem bo imel. Sistem e-zdravje predstavlja osrednjo točko za izmenjavo dokumentacije o pacientu, potrebno za zdravljenje, in nima povezave z odločitvami bolnišnic glede internih informacijskih sistemov. Ne razumem, kaj bi politika tukaj imela zraven," je dejal Fakin.

"Predvidevam, da želi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije s takšno izjavo preusmeriti pozornost z odgovornosti zdravstvenih delavcev pri nepooblaščenih vpogledih," je dodal minister.

Zdenka Čebašek Travnik Novice Čebašek-Travnikova: Za nezakonite vpoglede kriv sistem. Ministrstvo: To je zavajanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 91
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin