SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kustečeva ravnateljem vrtcev: V ministrstvu imate zaveznika

0,45

termometer

Simona Kustec | Ministrica je opozorila na nizko stopnjo precepljenosti med zaposlenimi. | Foto: Ana Kovač
Ministrica je opozorila na nizko stopnjo precepljenosti med zaposlenimi. Foto: Ana Kovač

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob sklepu prvega dne strokovnega srečanja ravnateljic in ravnateljev vrtcev v Portorožu poudarila, da imajo ravnatelji v pristojnem ministrstvu vedno zaveznika, tako v strokovno-vsebinskem delu, kjer ministrstvo sodeluje z zavodom za šolstvo, kot v upravljavskem delu.

Če so vrtci na nek način v primežu med občinami in ministrstvom, med voljo županov in države, "delamo na ravni vlade, na nacionalni ravni vse za to, da boste čim manjkrat slišali, da ni denarja za vrtce, da ni denarja za varstvo", je poudarila Kustečeva.

Vlada bo z rebalansom državnega proračuna še bistveno povišala povprečnino občinam "in verjamem, da tu ne bi smelo biti več toliko tovrstnih argumentov", je še dodala.

Napovedujejo sofinanciranje in gradnjo novih vrtcev 

Prav tako je ministrstvo v zadnjih mesecih po desetih letih spet bistveno odprlo možnosti za sofinanciranje prenove in gradnje novih prostorov vrtcev. "Z veseljem ugotavljam, da se ti projekti izjemno dobro že realizirajo in da je bil to samo dokaz več, kako krvavo je to potrebno," je dejala.

So pa zato, po njenih besedah, na mizi sistemski izzivi, za katere sicer verjame, da jim bo te v mirnem in konstruktivnem sodelovanju uspelo razumeti in razrešiti, kot na primer financiranje in ustanavljanje zasebnih vrtcev.

Kustečeva opozorila na nizko precepljenost med zaposlenimi v vrtcih

Kustečeva se je dotaknila tudi izzivov, vezanih na preprečevanje širjenja novega koronavirusa in ohranitev nadaljnjega delovanja vrtcev, pri čemer je opozorila na nizko stopnjo precepljenosti med zaposlenimi v primerjavi s preostalimi deli vertikale vzgoje in izobraževanja.

Strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vrtcev v organizaciji Zavoda RS za šolstvo in ministrstva se bo zaključilo v torek. Med temami letošnjega srečanja so med drugim vodenje po pandemiji covid-19, pregled novih sistemskih rešitev za podporo predšolske vzgoje otrok iz ranljivih skupin, prenova kurikula za vrtce ter prihodnost profesionalnega razvoja ravnateljev.

šola na daljavo Novice Šolam in vrtcem za 16 milijonov evrov sodobne informacijske opreme Simona Kustec Novice Kustečeva študentom in profesorjem: Ta čas potrebuje prodorne in strpne stebre razuma Simona Kustec Novice Kustec: Izobraževalni proces bo kljub epidemiji potekal nemoteno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin